i (to be defined)

PROJECT

i (to be defined)

Twee jaar lang heeft Benno Steinegger mensen geïnterviewd over één en hetzelfde onderwerp: hemzelf. De antwoorden op zijn vraag ‘beschrijf me’ waren even divers als de relaties die hij met al deze mensen had: van zijn dokter, die het had over zijn bloedtest, over zijn moeder, die zijn biografie overliep, tot een sjamaan, die zijn beschrijving van Steinegger baseerde op zijn eigen spirituele visioenen. Tijdens het beluisteren van al deze interviews werd het duidelijk dat dit project een ontdekkingsreis is naar de identiteit van de kunstenaar: wie ben ik? wie kan ik zijn? in hoeverre wijkt de blik van externe toeschouwers af van de perceptie die ik heb van mezelf?

Het vertrekpunt van de voorstelling i (to be defined) is de reconstructie van Steineggers identiteit doorheen de ogen van de mensen die hem kennen. Dit proces heeft geleid tot een onderzoek van de grenzen van zijn identiteit, en een weigering om eigenschappen vanzelfsprekend te nemen die voorheen duidelijk en afgebakend leken. Door de vergaarde informatie te vertalen in fysieke en vocale oefeningen, wil Steinegger de mogelijkheid onderzoeken van een diepgaande persoonlijke transformatie. Net zoals Parsifal, die de Heilige Graal pas vond nadat hij hoorde hoe Trevrizent Parsifal beschreef voor hemzelf, kunnen ook wij onze echte identiteit pas ontdekken nadat we alle aspecten ervan hebben onderzocht, ook diegene die het meest verborgen voor ons zijn.

Net als Parisfal, die de Heilige Graal pas vond na het beluisteren naar Trevrizent, kunnen we pas onze ware identiteit ontdekken nadat we alle aspecten hebben onderzocht, inclusief die aspecten die het meest obscuur zijn.

Benno Steinegger

Het werk van Benno Steinegger heeft zich altijd geconcentreerd rondom het onderzoeken van het concept van identiteit. Hij probeert het oppervlak van de verschijning te doorbreken om de complexiteit of de voortdurende veranderende identiteiten in de huidige samenleving te vatten. Met zijn werk bevraagt hij de stabiliteit van identiteiten en probeert hij dispositieven te creëren die hem in staat stellen om over zichzelf na te denken, om aspecten van zijn eigen veranderende identiteiten te vangen.

Steinegger werkte eerder samen met het collectief Codice Ivan. Tussen 2013 en 2015 werkte hij aan het langetermijnproject The Casting, een onderzoek naar de politieke implicatie van het streven naar schoonheid. Dit onderzoek leverde verschillende geënsceneerde portretten op in de vorm van uitvoeringen van amateuracteurs. Zijn laatste performance, i (to be defined) (2016), is een reconstructie van de eigen identiteit van Steinegger door de ogen van mensen die hij gedurende twee jaren heeft geïnterviewd. Hij maakt momenteel deel uit van Artistic Nursery of Garage29.

Credits

Regie: Benno SteineggerDramaturgie: Simona BonacinaRegie assistentie: Luca Camilletti, Colyne MorangeGeluidsdesign: Riccardo FaziSamenwerking muziek: Andrea Comandini Vocale training: Francesca della MonicaSamenwerking kostuums en decor: Francesca GrilliTechniek en licht: Valeria FotiGrafische vormgeving: cakesandbunches.netProductie: Codice IvanCoproductie: Festival Transart, Vereinigte Bühnen Bozen, wpZimmerArtistieke residentie: Spazio K (IT), Festival Aterteater (IT), Vooruit (Gent-BE), Kaaitheater (BE), Pianofabriek (BE), Centrale Fies (IT), wpZimmer (BE)Ondersteuning: Provincia Autonoma di Bolzano, Regione Trentino//Alto Adige, Fondazione Cassa di Risparmio, wpZimmer, European Cultural Foundation & Step-Travel-GrantsSpeciale dank aan: Roberta Dapunt and Lois Anvidalfarei, Anna Destefanis, Jessica Glause, Leonardo Mazzi, Satelliti (Andrea Polato & Marco Dalle Luche), en iedereen die me interviewde