CEEPORT

PROJECT

CEEPORT

CEEPORT is een samenwerkingsproject dat onderzoek doet naar onze perceptie van het tragische, maar ook naar de tragiek van onze perceptie. Het is een performance-installatie waarin een lichaam, een installatie van aluminiumfolie, licht en geluid elkaar voortdurend opnieuw definiëren. Het nodigt het publiek uit om een omgeving binnen te gaan waar cyclische interacties de meest onvoorspelbare fenomenen genereren.

CEEPORT startte in 2012, na een initiatief van kunstenaar/choreograaf Yurie Umamoto om te werken aan de creatie van een solo rond het idee van het tragische. Al gauw evolueerde het project tot een complex samenwerkingsproces met een interdisciplinaire benadering, wat leidde tot het ontdekken van een gemeenschappelijke interesse in onderzoek naar een tragiek van perceptie. Het bleef zich ontwikkelen tot een monumentale installatie die de theaterruimte radicaal transformeert, niet alleen op het niveau van verschijning, maar ook nieuwe manieren triggert om de relaties tussen geluid, lichaam, materiaal en licht waar te nemen.

Het project ontwikkelde zich verder de afgelopen vijf jaar. Met intensieve periodes in de studio en langdurige periodes van losse communicatie reflecteert het productieproces op aspecten van duur, cycli, timing evenzeer als de performance zelf.

Yurie Umamoto

Yurie Umamoto begon haar dansopleiding in het Ballet van Tokio. Na haar afstuderen aan het RIDC (Rencontres Internationales de Danse Contemporaine) in Parijs, verhuisde ze naar Amsterdam. In 2010 studeerde ze af aan SNDO (School for New Dance Development). Sindsdien ontwikkelde ze performance installaties en beeldend werk, en werkte ze samen met artiesten uit verschillende disciplines. Ze is geïnteresseerd in de perceptie van tijd en herinneringen, en de mix tussen fysieke, visuele en akoestische benaderingen. Haar werk is gepresenteerd in theaters, galerieën en locatie-gebonden plekken. Als een performer heeft ze al deelgenomen in projecten van Lea Martini, Teo Cowley, Simon Tanguy, Jija Sohn, Ruta Butkute en andere.

Credits

Dans/choreografie: Yurie UmamotoLicht: Pablo FontdevilaSound/muziek: Douwe SmitRuimte/kostuums: Kumi UmamotoDramaturgie: Igor Dobričić Co-production: C-TAKT en Veem House of PerformanceMet de steun van : Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, wpZimmer, workspacebrussels, Kunstwerkplaats Pianofabriek, Tanzfabrik Berlin, Dansateliers, Dansmakers Amsterdam, K3/Tanzplan Hamburg, Summer Studios and CLOUD/Danslab