Autonomous scenography
© Giannina Urmeneta Ottiker

PROJECT

Autonomous scenography

Van 13 tot en met 26 oktober is beeldend kunstenaar/scenograaf Meryem Bayram in residentie in wpZimmer. Voor Autonomous Scenography vertrekt ze van haar fascinatie voor pop-up boeken. Zo ontwikkelde ze een reeks basisvormen in plaatkarton die zich kunnen ontplooien van een schijnbaar lege vlakte tot een arsenaal aan suggestieve gedaantes.

Verschillende kunstenaars kregen de uitnodiging om hun verbeelding op de installatie los te laten. Op die manier onderzoekt dit project wat er gebeurt wanneer een scenografie niet ontwikkeld wordt in het verlengde van een verhaal of choreografie, maar andersom. Hoe kan de impact van de performer, licht- of geluidskunstenaar de interpretatie van het materiaal beïnvloeden en bijsturen? In een woordeloos en suggestief vormenspel komen ruimtes, objecten en werelden tot leven die laten zien in welke mate onze waarneming van de werkelijkheid berust op persoonlijke associaties en herinneringen.

Als project wordt Autonomous Scenography uitgewerkt in twee versies. Enerzijds komt er een in situ versie. Daarin vormen de scenografische elementen een arena voor uiteenlopende samenwerkingen tussen kunstenaars in variërende contexten. Gelijklopend met de in situ versie wordt een black box versie ontwikkeld door een vast team. Dat bestaat uit Meryem Bayram als scenograaf/regisseur, een lichtkunstenaar, een geluidskunstenaar en een performer/performers. Waar de in situ versie meer open staat voor improvisatie en ontdekking (weliswaar binnen duidelijke spelregels) ligt het verloop van de black box versie vast als in een klassieke voorstelling. De première zal plaatsvinden op 15 & 16 november in het STUK in Leuven.

TRY-OUT: woensdag 22 oktober 2014 om 20h00 in het kader van het Mestizo Arts Festival 2014

Meryem Bayram

Meryem Bayram is beeldend kunstenaar, curator en scenograaf. Aan de Koninklijke Academie van Schone Kunsten te Antwerpen studeerde ze af als beeldhouwer en volgde daarna scenografie aan POPOK in Antwerpen. Sinds 2006 is ze artistiek medewerker beeldende kunst van Platform 0090.

In het werk van Meryem Bayram is de centrale drijfveer een zich ontwikkelende relatie tussen enerzijds menselijk gedrag en anderzijds een geconstrueerde ruimtelijke omgeving.

Met basismateriaal zoals hout, karton en elastiek, creeërt ze installaties die de contouren van een fysieke ruimte traceren en hervormen, en in éénzelfde gebaar lichamen uitdaagt om zich die ruimte toe te eigenen en te transformeren.

Door het laten ontstaan van specifieke ontmoetingen tussen lichaam en materiaal, legt ze spanningen bloot tussen het zichtbare en het onzichtbare, het gecomponeerde en geïmproviseerde, en profileert ze verbindingspunten door voortdurend opnieuw nieuwe obstakels uit te vinden.

Credits

Concept en objecten: Meryem BayramMet: Gaëtan Bulourde, Clément LayesGeluidsontwerp: Charo CalvoLichtinstallatie: Pol MatthéOutside eye: David BergéProductie: Platform 0090Coproductie: STUK (Leuven), wpZimmer (Antwerpen), Mestizo Arts Festival (Antwerpen), STORMOPKOMST (Turnhout)Met de steun van: de Vlaamse Gemeenschap