PROJECT

Aleph/(א)

In Aleph/(א) leert de Israëlische kunstenaar Ana Wild haar publiek een nieuw taal aan. Ze begint met eenvoudige en concrete dingen, om vervolgens woord voor woord een steeds complexer lexicon van geluid, beweging en gelaagde betekenis op te bouwen. Een taal leren vraagt dat je je openstelt voor een andere cultuur, andere verhalen. Ana Wild spreekt Hebreeuws tegen haar publiek, en projecteert daarbij een geschreven Engelse vertaling. Terwijl ze kijken, lezen en luisteren, worden de toeschouwers actief betrokken bij het verwerven van een belichaamde taal, en van alle overgeërfde problemen die daarbij horen. Wild heeft het over moedertaal, landschap, het weer, lichaam en overlevering. Op een poëtische en speelse manier leidt ze haar publiek doorheen culturele ideeën en aanstekelijke ideologieën, schipperend tussen hopeloosheid en moed. In Aleph/(א) toont ze zich als een schalks jong meisje dat de strijd aangaat tegen de reus Aleph, gebruik makend van diens eigen wapen: de taal zelf.

Ana Wild

1987 IL
Ana Wild is kunstenaar, performer en lichtontwerper. Ze studeerde af aan DasArts / Master of Theatre in Amsterdam (2015) en aan de School voor Beeldend Theater in Jeruzalem (2011). Momenteel woont en werkt ze in Brussel. Ana Wild werkt zowel in de podium- als in de beeldende kunsten en onderzoekt mythes, culturele constructies, leerprocessen en de kostbaarheid van kennis. Recent maakte ze La Traviata and the beginning of the end (2015), Home Mountain (2014), Oh Marco! (2013) en When Shall We Girls Meet Again? (2012). Ze ontving een beurs voor opkomend talent van de Israeli Pais Stichting en een prijs van het Jeruzalem Fonds voor uitmuntendheid in de kunsten. Ze werkte als co-maker en/of performer met onder meer Julian Hetzel, Ant Hampton, Danae Theodoridou, The Compromises Rock Band, Inbal Yomtovian, Tino Sehgal, Namer Golan en Leila Anderson.

Credits

Concept en uitvoering: Ana WildIn samenwerking met: Leila AndersonScenografie: Bastien Gachet Video en fotografie: Vittoria SodduGrafisch ontwerp van de publicatie: Tad Stadler