wpZIMMER PROJECTS
Beyond the Black Box: Ontdek het Programma!

BTBB

Beyond the Black Box: Ontdek het Programma!

Met nog maar enkele weken te gaan voor de tweede Antwerpse editie van Beyond the Black Box, staan we allemaal te trappelen van ongeduld om alle artiesten en collectieven te ontdekken die het festival vormgeven. Ontrafel het volledige programma van donderdag 11 mei tot en met zondag 14 mei en koop je tickets voor je favoriete voorstellingen!

Bart Lodewijks – Chalk Line Drawings

11, 13 en 14 mei in Monty / 12 mei in wpZimmer (TICKETS & INFO)

Sinds 2001 werkt Bart Lodewijks aan grootschalige, lineaire krijttekeningen in openbare en particuliere ruimtes. Hij tekent met krijt op muren, huizen, kerken, ziekenhuizen en wegen in steden en dorpen, maanden- of jarenlang, en schrijft over het proces en de mensen die hij tijdens het tekenen ontmoet.

Müge Yilmaz – The Water, The Soil, The Jungle

11, 13 en 14 mei in Monty / 12 mei in wpZimmer (TICKETS & INFO)

In haar werk onderzoekt Müge Yilmaz de paradoxen rond het concept bescherming met focus op gemeenschap, overleven en geloof (faith).  Via performances, foto’s en installaties creëert ze immersieve omgevingen geïnspireerd door feministische science-fiction. Ze zoekt voortdurend naar triggerpoints in de vorm van visuele manifestaties die onbewuste reacties en reflexen uitlokken.

Huseyin Umaysiz – Davul

Yuksel Cilingir

11,13 en 14 mei in Monty – PREMIÈRE (TICKETS & INFO)

Huseyin Umaysiz benadert het universum als een levend organisme waarin elk object, substantie en levend wezen een trillingsfrequentie heeft. Om de universele frequenties zichtbaar, hoorbaar en voelbaar te maken, kiest Umaysiz voor de davul – een organisch percussie-instrument uit Turkije – als performer. Davul onderzoekt hoe de trillingen het bewustzijn van ons mens-zijn verandert aan de hand van trommel, stem, lichaam en beeld in een poging onze acties en communicatie als sociaal wezen te begrijpen.

Fleur Khani – Halleluja

Jeanne Coppens

11 mei in Monty – PREMIÈRE (TICKETS & INFO)

Halleluja is een vreugdevol jubelfeest dat zich afspeelt in een post-apocalyptische setting. Vier spelers en een lokaal geworven koor van 28 mensen bejubelen de vrijheid van alles kwijt te zijn. Zo verwerken ze hun verlies en laten ze hun angsten los in een ‘vreugdeweg’ van uiteenlopende culturele en muzikale stijlen: Oosterse en Gregoriaanse gezangen, trance-oefeningen, vreugdekreten, dierengeluiden, drums en elektronische soundscapes.

Kevin Trappeniers – Present

12 mei in wpZimmer (TICKETS & INFO)

Present is een reeks van in situ interventies in steden, gebouwen, de publieke ruimte, de natuur. Het doel is om hernieuwde lagen van identiteit toe te kennen aan vertrouwde ruimtes. Het is een zachte oproep om ons bewust te blijven van de ruimtes die we als gemeenschap en als individu bewonen, en een zorgzaam geschenk om gekende realiteiten in een nieuw licht te plaatsen. Iedere actie, klein of groter, is een artistieke, visuele commentaar die de verbeelding activeert.

Sophie Guisset – Vanilla

12 mei in wpZimmer – BELGISCHE PREMIÈRE (TICKETS & INFO)

Vanilla is een onderzoek van Sophie Guisset dat de mogelijkheden van seksueel genot onderzoekt en normativiteit in seksuele praktijken en hoe normen de taal eromheen doordringen in twijfel trekt. Een ander soort genot dat Sophie wil onderzoeken is het genot van voedsel, meer bepaald de zintuiglijke ervaring van het maken en eten ervan. Tijdens het proces zullen de performers zich afvragen hoe het recept van een béarnaise saus en de aandacht die het vraagt ons iets kan leren over seks en respect.

Carolina Mendonça and Catalina Insignares – Useless Land

12 mei in wpZimmer (TICKETS & INFO)

We nodigen het publiek uit om de nacht met ons door te brengen, liggend en luisterend. De teksten worden door Carolina Mendonça en Catalina Insignares voorgelezen tot het ochtendgloren. De nacht geeft ons de tijd om te verteren via onze monden en oren. Een eiland van zachte oppervlakte, een verbinding met een collectief terrein, een ruimte waar slapen een manier is om de wereld te begrijpen.

Ira Brand – Commitment Phobe

Lisa Schamle

13 mei in Monty (TICKETS & INFO)

Commitment Phobe is een onderzoek naar twijfel in een samenleving die waarde hecht aan zekerheid. Met een live experiment onderzoekt Ira Brand, samen met performer Tiana Hemlock-Yensen, wat het betekent om niet te weten, niet te kiezen en in beweging te blijven. 

Viva Los Dj’s – New Year New Me

Niels Knelis

13 mei in Monty met Afterparty – (MORE INFO)

Begin 2023 lanceerde Viva Los DJ’s hun debuutalbum: New Year New Me. Dit album stelden ze vol trots voor tijdens twee exclusieve album release shows in Antwerpen en Gent. Nu, enkele maanden later, staan de jongens te springen om de deluxe, bonus track versie van hun gelauwerde album voor te stellen, met nieuwe titel Same Year Same Me. Verwacht een popshow die je stoutste dromen overtreft. Én een grote verrassing die je het gevoel zal geven in een live music video te zitten…

Anna Schlooz & De Refuge – De Middagactiviteit

Jordi Coppers

14 mei in Monty (TICKETS & INFO)

Anna Schlooz trok met enkele vragen naar een verzorgingscentrum vlakbij haar huis. Samen met de ouderen fantaseerde ze over de toekomst en het verleden. Vanuit deze ervaring maakten ze een bordspel. Gooi met de dobbelsteen, verplaats de kip op het spelbord, en fantaseer ondertussen samen over de toekomst!

Hanafubuki – Archipelago

Yoeri Hostie

14 mei in Monty (TICKETS & INFO)

In Archipelago nodigt Hanafubuki het publiek uit in kleine groepjes aan eilandvormige tafels. Als landschapsarchitecten bouwt het publiek met een reeks objecten. Hiervoor verzamelde en sorteerde Hanafubuki voorwerpen waar we niet veel waarde aan hechten, weggooien of vergeten. Archipelago is een meditatieve en speelse herontdekking van alledaagse dingen. Een participatieve en verbindende installatie voor iedereen vanaf 5 jaar.