Over wpZimmer + Contact

Missie

wpZimmer is een internationale werkplaats voor de kunsten, met een focus op performance, dans en hybride artistieke praktijken. De organisatie draait rond de noden van de artiesten, hun verlangen om te onderzoeken of te creëren en de ontwikkeling van hun vaardigheden en praktijken.

meer lezen

Naar een gedeelde learnscape

De komende jaren wil wpZimmer groeien van een meer dienstverlenende structuur naar een leerorganisme voor artistieke ontwikkeling, gebaseerd op shared governance.

Wij geloven dat shared governance een antwoord biedt op de systemische vragen die onze samenleving domineren. In dit proces gaan we op zoek naar nieuwe en duurzame manieren van inclusie. Het is een daad van luisteren en voelen, in plaats van een proces van claimen. In dit gedeelde bestuursmodel is het traject- en residentieprogramma ingebed in een breder idee van wederzijds engagement. We geloven dat het herdenken van de manier waarop we leven en werken een collectieve praktijk is, die gedeeld wordt tussen kunstenaars, instellingen en anderen. We verzamelen ons rond de vraag wat we samen kunnen doen dat we niet alleen kunnen? Kan de kracht van collectieve actie bergen verzetten? De onderlinge afhankelijkheid van alle praktijken die door wp Zimmer worden gehost, zal zijn ruimte vormen, zijn organisatievorm, zijn manieren van samenwerken en het opzetten van allianties, het in kaart brengen van een soort landschap van wat we leren, delen en beoefenen: een landschap van leren, een learnscape.

Nieuw in dit proces is het werken met een tweejaarlijkse open call. De eerste open call voor residenties vanaf juli 2021 wordt in juni 2020 gelanceerd.

meer lezen

C-TAKT

C-Takt is een internationaal onderzoeks- en ontwikkelingsplatform voor transdisciplinaire kunst in én buiten het theater. C-Takt is opgestart in 2017, vanuit de fusie tussen de werkplaats van C-mine (Genk) en Takt Dommelhof (Neerpelt). Het platform werkt op structurele basis samen met wpZimmer, 0090, SOAP, Musica en In Situ.

meer lezen

WEB

WEB is een informeel internationaal netwerk voor creatie en presentatie, actief sinds 2009. Het netwerk is een antwoord op de behoefte aan betere gezamenlijke inspanningen en partnerschap binnen de podiumkunsten, met name op het gebied van uitwisseling, onderzoek, productie en presentatie.

WEB brengt werkplekken, kunstencentra en festivals bij elkaar over de landsgrenzen heen. Het doel is om twee artiesten per jaar integraal te ondersteunen. De focus ligt op opkomende kunstenaars die op de rand van een internationale doorbraak staan.

WEB biedt de artiest volledige ondersteuning van “A tot Z”. De partners garanderen ruimte voor onderzoek en creatie door middel van een reeks residenties. Ze bieden financiële, logistieke en technische ondersteuning. Ze geven administratieve back-up en artistieke feedback tijdens het creatieproces. Elke samenwerking mondt uit in een reeks presentaties, zowel binnen als buiten het netwerk.
lees meer

meer lezen

N.O.W.

N.O.W. staat voor Nieuw Open Werkproces voor de podiumkunsten. Het is een Europees netwerk van culturele professionelen die werkzaam zijn in het gebied van de podiumkunsten en heeft tot doel een transnationaal laboratorium te ontwikkelen om onderzoek naar nieuwe manieren van ondersteuning voor artiesten en hun werkprocessen te stimuleren. Hoe ziet de reis van een kunstenaar eruit in een groter en geglobaliseerd Europa? Wat betekent het om artiesten en hun processen de komende jaren te begeleiden en de ontplooiing van hun werk te ondersteunen? Hoe kunnen we een positieve impuls geven aan onze samenleving en bijdragen aan de opbouw van een Europese artiestieke omgeving die divers, creatief en sociaal verankerd is?

meer lezen

Geschiedenis

wpZimmer huist sinds haar ontstaan in 2001 in een pand in het multiculturele Antwerpen-Noord, op de grens van de volkswijken Stuivenberg en Seefhoek. Het pand in de Gasstraat, gelegen aan de nummers 88-90, is aan de straatkant herkenbaar aan de grote gietijzeren blauwe poort en gelegen onder een appartementsblok van drie hoog. Eens voorbij deze poort bevindt zich een echt cité, typerend voor deze oude havenbuurt.

meer lezen