Over wpZimmer + Contact

Mission

wpZimmer is een internationale werkplaats voor de kunsten, met een focus op performance, dans en hybride artistieke praktijken. De organisatie draait rond de noden van de artiesten, hun verlangen om te onderzoeken of te creëren en de ontwikkeling van hun vaardigheden en praktijken.

read more

Network

wpZimmer staat met beide voeten in het kunstenveld. Vanuit onze dagelijkse samenwerking met kunstenaars, bouwen we voortdurend aan een breed netwerk van (inter)nationale organisaties. Onze eerste directe partners zijn de kunstencentra, culturele centra en festivals in binnen -en buitenland.

read more

C-TAKT

C-Takt is een internationaal onderzoeks- en ontwikkelingsplatform voor transdisciplinaire kunst in én buiten het theater. C-Takt is opgestart in 2017, vanuit de fusie tussen de werkplaats van C-mine (Genk) en Takt Dommelhof (Neerpelt). Het platform werkt op structurele basis samen met wpZimmer, 0090, SOAP, Musica en In Situ.

read more

WEB

WEB is een informeel internationaal netwerk voor creatie en presentatie, actief sinds 2009. Het netwerk is een antwoord op de behoefte aan betere gezamenlijke inspanningen en partnerschap binnen de podiumkunsten, met name op het gebied van uitwisseling, onderzoek, productie en presentatie.

WEB brengt werkplekken, kunstencentra en festivals bij elkaar over de landsgrenzen heen. Het doel is om twee artiesten per jaar integraal te ondersteunen. De focus ligt op opkomende kunstenaars die op de rand van een internationale doorbraak staan.

WEB biedt de artiest volledige ondersteuning van “A tot Z”. De partners garanderen ruimte voor onderzoek en creatie door middel van een reeks residenties. Ze bieden financiële, logistieke en technische ondersteuning. Ze geven administratieve back-up en artistieke feedback tijdens het creatieproces. Elke samenwerking mondt uit in een reeks presentaties, zowel binnen als buiten het netwerk.
lees meer

read more

N.O.W.

N.O.W. staat voor Nieuw Open Werkproces voor de podiumkunsten. Het is een Europees netwerk van culturele professionelen die werkzaam zijn in het gebied van de podiumkunsten en heeft tot doel een transnationaal laboratorium te ontwikkelen om onderzoek naar nieuwe manieren van ondersteuning voor artiesten en hun werkprocessen te stimuleren. Hoe ziet de reis van een kunstenaar eruit in een groter en geglobaliseerd Europa? Wat betekent het om artiesten en hun processen de komende jaren te begeleiden en de ontplooiing van hun werk te ondersteunen? Hoe kunnen we een positieve impuls geven aan onze samenleving en bijdragen aan de opbouw van een Europese artiestieke omgeving die divers, creatief en sociaal verankerd is?

read more

Een project voorstellen

wpZimmer heeft geen vaste procedure voor de selectie van artiesten die we willen ondersteunen: wij zijn geen commissie of fonds. We werken niet met deadlines en inlevertermijnen, we zijn bereikbaar en nieuwsgierig. wpZimmer heeft geen profiel waaraan kunstenaars en hun werk moeten beantwoorden. We geloven dat artiesten zich in alle vrijheid moeten kunnen ontwikkelen. Zij bepalen de toekomst van de kunst, niet wij.

read more

Geschiedenis

wpZimmer huist sinds haar ontstaan in 2001 in een pand in het multiculturele Antwerpen-Noord, op de grens van de volkswijken Stuivenberg en Seefhoek. Het pand in de Gasstraat, gelegen aan de nummers 88-90, is aan de straatkant herkenbaar aan de grote gietijzeren blauwe poort en gelegen onder een appartementsblok van drie hoog. Eens voorbij deze poort bevindt zich een echt cité, typerend voor deze oude havenbuurt.

read more