EN / NL
 

 

Vera Tussing 

Both, Two

door Vera Tussing en Esse Vanderbruggen

In residentie van 3 tot 7 april 2019(c) Alessandra Rocchetti


PROJECT

In Both, Two onderzoeken Tussing & Vanderbruggen het duet, de kleinste eenheid van samenheid. Het dansduet is een genre met een geschiedenis. In hun vertrouwde vormen geven duetten de waaier aan vertelmogelijkheden weer die in een zekere culturele verbeeldingswereld weerklinken. In het bijzonder onthullen ze nuchtere houdingen m.b.t. wie beweegt, hoe en onder welke voorwaarden.

Wanneer twee mensen samen dansen, wordt een hele constellatie van uitnodigingen, toestemmingen en verboden weergegeven. Both, Two nodigt de toeschouwer uit om met het hele lichaam in deze complexe, meer-dan-menselijke ecologie te springen: het werk vraagt ons niet alleen te kijken, maar ook te voelen. Kunnen we een duet horen? Hoe voelt het aan? Kostuums met een tastbare textuur, wervelende lucht- en klankstromen en een tactiel programmaboekje vullen de bewegingen van tastbaar vlezige lichamen aan. Het is een reis voor de proximale zintuigen, die op ongebruikelijke manieren het visuele en het auditieve doorkruist. Dit duet overstijgt in vele opzichten zijn stijlfiguur en doet ons halt houden bij wat het is om vandaag de dag met zijn tweeŽn samen te zijn.


VERA TUSSING

Vera Tussing studeerde af aan de London Contemporary Dance School en werkte de afgelopen 10 jaar als danser, maker en regisseur in BelgiŽ, het Verenigd Koninkrijk, Canada en doorheen Europa. In 2011 ging Trilogy in premiere, een samenwerking met Albert Quesada, waarna ze zich zette aan haar eigen producties You Ain't Heard Nothing Yet (2012), T-Dance (2014) en de beweging-geluidsintstallatie Sound Bed. De voorstelling The Palm of Your Hand creŽerde Tussing in 2015 en Mazing zag het licht in 2016. In 2017 presenteerde ze een herwerking voor blinden of slechtzienden van The Palm of Your Hand in CND Paris. Deze voorstelling is deel van The Humane Body Project met ImPulsTanz (Wenen), Kaaitheater (Brussel) en The Place (London) als partners. Both, Two een duet met Esse Vanderbruggen ging in premiŤre in Kaaistudio's in 2018.

Tussing en Vanderbruggen zetten ook in 2019 hun studie in de verschillende vormen van het duet verder. Ter gelegenheid van Dag van de Dans presenteren ze @duetthecity, in samenwerking met fotograaf Stine Sampers, op Instagram en in Kaaitheater. De tentoonstelling van IN/FINITY, de afsluiter van een drie-jarige residentie in het palliatief dagcentrum TOPAZ, is deel van Performatik 19 (Brussel). In Oktober 2019 gaat Tactile Quartet(s), een performance waarin ze haar onderzoek in tactiliteit uitbreidt naar muziek, in premiere bij Kaaitheater. De centrale thema's in het werk van Vera is het onderzoeken van de manier waarop de verschillende zintuigen onze perceptie structureren en het creŽren van een unieke en persoonlijke ontmoeting tussen publiek en performer. Voormalig Research Associate bij South East Dance (Brighton), Workplace artist bij The Place en KAAP-maker (Oostende/Brugge), maakt ze momenteel deel uit van IN-FINITY (Brussels) en is ze artist-in-residence bij Kaaitheater.

CREDITS

Performance en creatie: Vera Tussing & Esse Vanderbruggen
Geluid: Mike Picknett
Licht: Bert van Dijck
Kostuum: Sofie Durnez
Regie: Vera Tussing
Dramaturgie: Seb Kann
Feedback: SaÔd Gharbi
Copywriting: JS Rafaeli
Fotografie: Alessandra Rocchetti
Video: Zoilly Molnar
Productie: Hiros
Co-productie: Kaaitheater, KAAP, The Place, IN / FINITY
Ondersteuning, Onderzoek, Residenties: Vlaamse Gemeenschap, South East Dance, The Place, CND Paris, Tanzhaus Zuerich, ImpulsTanz , BUDA, STUK, KAAP, De Markten, Cc 't Vondel, De Warande, Stems Gallery / Cindy Daignault, Klein Verzet
Tactile Programme Note: Anna Goette, Bert Van Dijck, Esse Verbruggen & Vera Tussing
Bijkomende steun en dank aan: Esther Severi, Anneleen Keppens, Zoltan Vakulya, Chen Wei Lee, Gorka Gurrutxaga, Laura Poletti, Magrit Duchateau, TOPAZ, Susan Carter-Schwantes & Clara Levy


 

Residenties
wpZimmer nodigt met vaste regelmaat artiesten uit voor een residentie van een of twee weken. Zij kunnen logeren in ons appartement en werken in de studio of het atelier.

WP ZiMMER
Gasstraat 90
2060 Antwerpen
T +32 (0)3 225 10 66
F +32 (0)3 225 21 35
info(AT)wpzimmer.be