EN / NL
 

 

Helena Dietrich 


How does the (non-)definition of what a body is impact its relation with the environment


In residentie van 12 tot 25 november 2018.

Tijdens haar residentie verdiept Helena Dietrich zich in het lopend gesprek tussen haar en Wouter de Raeve met als titel How does the (non-) definition of what a body is impact its relation with the environment?. Door het lichaam ervaren wij de nabije omgeving. Het lichaam is het startpunt om de ruimtes rond en tussen ons te betrekken en vorm te geven. Kunnen we een nieuwe relatie met deze omgeving creŽren indien we ons eigen lichaam anders zouden percipiŽren? Welke ruimtes zouden we creŽren met het lichaam zonder rekening te houden met de definitie.

Het onderzoek start met een geluidsinstallatie waarbij het publiek via bewegingen interne en externe, individuele en collectie ruimtes creŽert. Kan theorie worden ingebed in vreugdevolle, collectieve ervaringen? Kan kritisch denken een feestje worden? Hoe kan dansen met kritische gedachten een politieke daad worden?

Door beweging en dans nemen we woorden als muziek waar. We luisteren doorheen de huid en organen, het geraamte, via de cellen. Tekst wordt een energetische architectuur die we verbinden met de energetische structuren van het lichaam. De dynamiek van de gedachte wordt een choreografie, die het lichaam beweegt in de onbewuste droomruimte. Het lichaam wordt als het ware een spijsverteringssysteem die de informatie transformeert in het sensorisch geheugen en die het dan terugzendt als een beweging, een collectieve formatie in tijd en ruimte. Wat gebeurt er als we tijd nemen om te luisteren zonder het te willen verstaan?

De Duitse ontwerpster en performance-artieste Helena Dietrich leeft en werkt sinds zes jaar in Brussel. Na haar master in Visuele Communicatie aan Merz Academie Stuttgart en de Universiteit van Portsmouth, startte ze een onderzoeksproject bij a.pass in Brussel. Ze onderzoekt het belang van symbolisme in onze esthetiek Ė en hoe die zich in onze identiteit heeft ingebed.

 

Residenties
wpZimmer nodigt met vaste regelmaat artiesten uit voor een residentie van een of twee weken. Zij kunnen logeren in ons appartement en werken in de studio of het atelier.

WP ZiMMER
Gasstraat 90
2060 Antwerpen
T +32 (0)3 225 10 66
F +32 (0)3 225 21 35
info(AT)wpzimmer.be