EN / NL
 

 

Benjamin Pohlig & Sunniva Vikør Egenes 

Benjamin Pohlig

LOVESONGS (werktitel)

In residentie van 23 juli tot 5 augustus.


In LOVESONGS geven componist Gasper Piano en choreograaf Benjamin Pohlig zich over aan het overwelmend omvattende thema "liefde" en haar alomtegenwoordige expressie, "het liefdeslied". Door te kijken naar liefdesliederen van de middeleeuwen tot de hedendaagse popsong, onderzoeken Piano en Pohlig hoe verhalen die we onszelf vertellen over de liefde door de jaren heen zijn veranderd. In de figuur van de middeleeuwse troubadour en de contemporaine popster vinden ze de ideale rollen om te onderzoeken hoe muziek, dans en liederen onze ideeën over de liefde doorheen de tijd hebben uitgedrukt en vormgegeven.   D Door de incarnatie en botsing van beide figuren, stellen ze de vraag wat is de liefde vandaag en vroeger? Hoe beïnvloeden de kunsten ons begrip van de liefde en onze omgang ermee?

Deze juxtapositie laat ook toe om de media dans, muziek en lied zelf te onderzoeken aan de hand van concepten zoals oud versus nieuw, entertainment versus kunst, persoonlijk versus universeel, maar ook virtuositeit versus dilletantisme. LOVESONGS is dus een verkenning van een thema en van de wijze waarop het uitgedrukt wordt in de verschillende performatieve media.. Liefde is zo singulier als het universeel is. Het is een daad van empathie die de grens tussen de één en de ander overschreidt. Maar het is ook iets dat vorm krijgt door zowel verhalen die erover verteld worden in de kunsten, als door de sociale omstandigheden en de machtsverhoudingen zijn tijd. Om de socioloog Eva Illouz te parafraseren "we kunnen alleen geluk vinden in de liefde als we niet blindelings ten prooi vallen aan de sociale dynamieken die haar vormgeven, maar proberen ze te begrijpen".

concept, choreografie, muziek, performance: Gasper Piano, Benjamin Pohlig

 

Residenties
wpZimmer nodigt met vaste regelmaat artiesten uit voor een residentie van een of twee weken. Zij kunnen logeren in ons appartement en werken in de studio of het atelier.

WP ZiMMER
Gasstraat 90
2060 Antwerpen
T +32 (0)3 225 10 66
F +32 (0)3 225 21 35
info(AT)wpzimmer.be