EN / NL
 

 

Claire Croizé 

Residentie: Flowers (we are)
16 > 29/04/2018 – Studio


©Joeri Thiry

Met Flowers (we are) gaat Claire Croizé voor het eerst de samenwerking aan met een hedendaagse componist: Matteo Fargion. Samen maken ze een dansvoorstelling met live muziek van en geïnspireerd door de werken van Bach. Selecties uit de preludes van Das Wohltemperierte Klavier, transcripties van zijn koorzangen voor vier handen, en nieuwe composities vormen het muzikale weefsel, uitgevoerd op één piano door Matteo en zijn dochter Francesca. Drie dansers vertalen deze visie in beweging.

Claire en Matteo gaan op zoek naar een speelse en creatieve benadering van Bach, zowel in de selectie van de preludes en in de transformatie van de koorzangen naar lichtvoetige pianomuziek, als in de nieuwe muziekstukken. Claire laat zich voor de tweede maal inspireren door de dichter Rainer Maria Rilke, wiens geschriften omgezet worden naar zangteksten die dichter aanleunen bij popmuziek en zo afsteken tegen het Klassieke kader, in een oneerbiedige hommage aan de grootmeester van de barok.

“Hommage” is hier het sleutelwoord, niet alleen in de zin van een eerbetoon, maar ook als een geschenk, van de dansers aan elkaar, van de muzikanten aan de dansers en omgekeerd, en van de performers aan het publiek. Claire creëert een voorstelling die zowel intiem als genereus is, een liefdevolle ode aan haar performers en een zoektocht naar de verschillende relaties die mogelijk zijn tussen uiteenlopende persoonlijkheden en generaties, tussen dansers en muzikanten, tussen dans en muziek.

Een duet voor drie dansers en twee muzikanten.

Voor Claire Croizé is het lichaam een gevoelige klankkast, waarvan de snaren aan het trillen gebracht worden door het complexe gevoelsleven van de danser. Croizé studeerde af aan P.A.R.T.S. in 2000. Na een tijdlang als artist in residence te werken onder de vleugels van WP Zimmer, stichtte ze in 2008 samen met Nada Gambier en Etienne Guilloteau het gezelschap Action Scénique. In 2016 zetten Croizé en Guilloteau hun hechte samenwerking verder onder een nieuwe naam, ECCE. Muziek, vooral livemuziek, speelt een belangrijke rol in hun werk. De filosofie van ECCE draait rond beweging en lichamelijkheid; hun doel is om de danser te tonen als een concreet fysiek individu. Vanaf 2017 zijn ze huisartiesten van Concertgebouw Brugge. Enkele van Croizés vorige producties zijn Affected (2006), The Farewell (2009, Prix Jardin d’Europe), Primitive (2014), EVOL (geselecteerd voor Het Theaterfestival 2016) en Mer- (2017).

Concept: Claire Croizé – Muziekcompositie: Matteo Fargion – Choreografie en dans: Claire Godsmark, Emmi Väisänen e.a. – Piano en zang: Francesca Fargion, Matteo Fargion – Kostuumontwerp: Anne-Catherine Kunz – Productie: ECCE vzw – Coproductie: Concertgebouw Brugge, wpZimmer – Muziek: Bach, Wohltemperierte Klavier boek 1, transcriptie van Bachs koralen, Matteo Fargion

 

Residenties
wpZimmer nodigt met vaste regelmaat artiesten uit voor een residentie van een of twee weken. Zij kunnen logeren in ons appartement en werken in de studio of het atelier.

WP ZiMMER
Gasstraat 90
2060 Antwerpen
T +32 (0)3 225 10 66
F +32 (0)3 225 21 35
info(AT)wpzimmer.be