EN / NL
 

 

Karl Van Welden 

In 2006 initieerde Karl Van Welden (1980) onder de noemer Verenigde Planeten een cyclus van performatief en beeldend werk, gebaseerd op de menselijke aanwezigheid in het universum. Hoe verhoudt de kleine mens zich tegenover de grootsheid van het heelal? Met de planeten uit ons zonnestelsel als ankerpunt, zoekt Van Welden beeldende antwoorden op die hamvraag, met een grote voorliefde voor verstilde beweging en architecturale vorm.

Als atmosferische achtergrond representeert elke planeet een andere projectreeks. Eenzelfde planeet kan verschillende gedaantes aannemen en het onderzoek stopt niet bij het eerste publieke moment. In iedere projectreeks wordt eenzelfde thematiek en vorm verder uitgediept. Niet-alledaagse locaties vervullen vaak een belangrijke rol als actieve medespeler én inspiratiebron.

In navolging van MERCURIUS in 2008 en PLUTO in 2009 volgde in 2011 SATURN, een reeks site-specifieke performance-installaties rond thema's als ruimtelijkheid, afstand, intimiteit, oneindigheid, controle en macht in relatie tot het hedendaagse landschap. Steeds biedt een panoptische opstelling uitzicht op de weidse omgeving.

In 2015 ging MARS II in première. De MARS-reeks spitst zich toe op de menselijke weerstand tegen grote fysieke krachten. Een eerste luik van deze reeks bestond uit het videowerk IMAGES FOR MARS I, waarin twee militairen langzaam naar elkaar toe buigen, de voeten in een laag beton. Voor het nieuwe en tweede luik vertrekt Van Welden vanuit het catastrofedenken. Hij onderzoekt de impact van asregen op de muziek en performance van pianist Frederik Croene.

Naast zijn voorstellingen creëert Karl Van Welden geregeld installaties en beeldend werk. Het biedt hem de mogelijkheid om bepaalde vormen en thema's uit te diepen.

 Performatief werk

Off-cycle

Website

Contact wpZimmer

WP ZiMMER
Gasstraat 90
2060 Antwerpen
T +32 (0)3 225 10 66
F +32 (0)3 225 21 35
info(AT)wpzimmer.be