EN / NL
 

 

Maria Lucia Cruz Correia 

Maria Lucia Cruz Correia

The voice of nature

In residentie van 11 tot 24 juni.


The voice of nature heeft de vorm van een rechtbank op locatie. In de voorstelling worden ecocide en de ruimte voor het voorstellen van een nieuw juridisch systeem onderzocht. Maria Lucia experimenteert met de vraag hoe recht en rechtvaardigheid het ecosysteem kunnen dienen. Dit doet ze door een nieuw type van rechtbank en een nieuwe vorm van proces voor te stellen, waarin de stem van de natuur kan laten horen. In haar futuristische rechtbank leidt ze het publiek door werelden van fictie,  magie en de werkelijkheid. Om een antwoord te bieden op de vele juridische uitdagingen waarop ze botst in haar poging om 'de natuur' rechtsgeldig te representeren, is er nood aan een transformatie van het individu. Hoe zou een rivier of een boom zich uitdrukken in de rechtszaal?

Concreet onderneemt Maria Lucia een langdurig proces van vereenzelviging en personificatie, om zo de woordvoerder van de natuur te kunnen zijn. Het proces bestaat uit het één jaar lang archiveren van een reeks exploraties en rites.  Het wordt een collectieve reis die de dramaturgie en het script van het proces, evenals de performer Anna Mendelssohn zal inspireren om het publiek te begeleiden door een transformatief juridisch ritueel, waarin mensen en niet-mensen op zoek gaan naar een nieuwe, collectieve taal.

Correia's artistiek werk komt voort uit een diep engagement ten aanzien van ecologische problemen. Ze reageert op de ecologische misdaden van onze tijd door het publiek samen te brengen in een participatieve omgeving die het artistieke verbindt met de stemmen van wetenschappers, activisten en advocaten. Haar acties wedden op een utopische heling of genezing door te gaan voor een klinische esthetiek die de verbondenheid mensen en niet-mensen blootlegt. Correia's werk rust op het hedendaagse discours rond het antropoceen, de kolonisering van de natuur, de erfenis van de  klimaatverandering, de vervuiling van stedelijk landschappen, transitie, herstel en inheemsheid.. Correia stelt vaak een participatieve wijze van articuleren voor door autonome en tijdelijke platformen op te zetten, die momenten van disruptie en harmonie doen ontstaan tussen schijnbaar heterogene terreinen van kennis, culturele tradities, waardensystemen en sociale transformatie.

www.mluciacruzcorreia.com

Première: lente 2019


concept, direction: Maria Lucia Cruz Correia
script writer: Sébastien Hendrickx
dramaturgy: Ingrid Vranken
legal fact checker: Hendrik Schoukens & Juan Auz
systemic constellation navigator: Luea Ritter
research documentation: MarK Pozlep
outside eye: Jeroen Peeters
co-production: Kaaitheater, Vooruit, Workspacebrussels, Het TheaterFestival, t-heater & Circuit X (Roel Verniers Prijs 2017)
produced by: Fo.am
residency & research: No Logar (EC), Center for Creative Ecologies/Tjdemos (US), Artsadmin (UK), BUDA (BE), Workspacebrussels (BE), Campo (BE), wpZimmer (BE), Bunker (SL)
support: Imagine 2020 and Flemish Authorities

 

Residenties
wpZimmer nodigt met vaste regelmaat artiesten uit voor een residentie van een of twee weken. Zij kunnen logeren in ons appartement en werken in de studio of het atelier.

WP ZiMMER
Gasstraat 90
2060 Antwerpen
T +32 (0)3 225 10 66
F +32 (0)3 225 21 35
info(AT)wpzimmer.be