EN / NL
 

 

buren 

Residentie: Blue Skies Forever
19/02 > 4/03/2018 – Studio


Blue Skies Forever is de eerste black box-voorstelling van het beeldend kunstenaarsduo buren. Melissa Mabesoone en Oshin Albrecht vertrekken vanuit de analyse van Beyoncés videoclip Hold Up (2016) en de gelijkenissen met het videowerk Ever is Over All (1997) van Pipilotti Rist. Daarin slaat een huppelende vrouw in zwierige blauwe jurk autoruiten stuk met een grote metalen bloem. Een vrouwelijke agente passeert en knikt instemmend. De relatie van de autoriteit tot een ‘misdaad’ wordt geneutraliseerd. Alles is deel van eenzelfde verbeelding, er is geen ‘buiten’ dat tot de orde roept. Beyoncé verruilt de bloem voor een baseball bat en past de geste toe in een verhaal over bedrog. Ze toont hierin een geheel ander vrouwbeeld: de kwade, bedrogen vrouw die zich vanuit een aangedaan onrecht het recht toe-eigent dingen van anderen stuk te slaan.

Gefascineerd door het verschil tussen Beyoncés portrettering en verschillende vormen van feminisme, eigent buren zich op zijn beurt de twee vrouwelijke figuren toe: de agente (Officer) en de vrouw in de blauwe jurk (gebaseerd op Dorothy van de Wizard of Oz).

Is er een limiet op het uitleven van de fantasie van die personages binnen een gedroomde plek, een verbeelding, als er geen buiten is dat tot de orde roept? In welke mate kan deze gecreëerde fantasie, in het theater, het cliché overstijgen als het beeld van deze personages ingebed zijn in onze (westerse) cultuur en het collectief geheugen? Bewegend tussen fantasie en cliché laten we verschillende beeltenissen zien van deze vrouwelijke archetypes, refererend naar popcultuur, media en film.

buren is een collectief dat werd opgericht door en dat bestaat uit Oshin Albrecht en Melissa Mabesoone.

Oshin Albrecht studeerde beeldende kunst aan Luca School of Arts in Gent. Later vervolgde ze haar artistiek onderzoek bij a.pass in Brussel. Ze was performer in All the Knives in Z33 en in de film A Way of Making van Frederique Bergholz en Maria Pask. In 2017 performde ze samen met Melissa Mabesoone Rana Hamadeh’s script The Ten Murders of Josephine tijdens Contour8.

Na een introductie in de Wijsbegeerte aan de Universiteit van Gent, studeerde Melissa Mabesoone beeldende kunst aan KASK School of Arts in Gent. Ze werkte voor Kunstverein Amsterdam en performde en acteerde voor Davis Freeman, Assaf Gruber en Dora Garcia. Met Peter Aers werkte ze mee aan Everything Depends on How a Thing is Thought.

De collectieve praktijk van buren kwam tot stand eind 2012 en bestaat uit performances video, installaties, prints, objecten en film. Behalve in museale ruimtes (Tatjana Pieters, Galery Am Polylog, Arti et Amicitiea, Z33, Netwerk Aalst) was hun werk ook te zien in muziekzalen, kunstbeurzen, een privéwoning en discursieve ruimtes gericht op literatuur (Les Ateliers Claus, Casco, Greylight Projects, POPPOSITIONS, KOMPLOT, Perdu Amsterdam, Gouverneurswoning Gent). Oshin en Melissa hadden verschillende langdurige residenties, zoals Les Laboréales (Buda, Manège Mons, La Bellone) en BijlmAir in Amsterdam (Stedelijk Museum Bureau, CBK Zuidoost, Stichting Flat), en korte residenties bij o.a. Bains Connective, Netwerk Aalst, Vooruit, CAMPO, wpZimmer en STUK. In 2016 startte buren een postgraduaat aan het HISK in Gent. Het duo ontwikkelde samen met Peter Aers het salon To Care as Caress bij Vrijstaat O. en creëerde samen met Frank&Robbert/Robbert&Frank de tentoonstelling The Pursuit of the Gentlemen’s Gentlemen bij Croxhapox. In april 2017 brachten de twee het boek Confusion of Tongues uit, bij Posture Editions in samenwerking met Koen Brams.


Concept en performance: Oshin Albrecht en Melissa Mabesoone

 

Residenties
wpZimmer nodigt met vaste regelmaat artiesten uit voor een residentie van een of twee weken. Zij kunnen logeren in ons appartement en werken in de studio of het atelier.

WP ZiMMER
Gasstraat 90
2060 Antwerpen
T +32 (0)3 225 10 66
F +32 (0)3 225 21 35
info(AT)wpzimmer.be