EN / NL
 

 

Begüm Erciyas 

Residentie: Creatie 2019
5 > 18/02/2018 – Studio


Objecten lijken soms dood, soms levend. We laten ons meestal leiden door de rede, maar soms neemt bijgeloof het over. Twijfel en overtuiging veranderen van rol in een oogwenk. We wisselen voortdurend tussen verschillende registers van de werkelijkheid. Het is deze overgang van de ene zone naar de andere, in een steeds veranderend ritme, die de voedingsbodem vormt voor mijn nieuwe creatie.

Het publiek komt binnen in een landschap van matrassen. Het plafond is de scène. De herpositionering van het lichaam, de heroriëntatie van de blik, de afwezigheid van face-to-face interactie: alles suggereert een soort introversie. Omhoog kijken wordt hetzelfde als terug omlaag kijken naar jezelf. Het lichaam neemt een heel andere positie in dan gewoonlijk, wat een gevoeligheid voor de omgeving losmaakt, terwijl het neerliggen tegelijk het centrale zenuwstelsel ontspant. Dit opent de weg naar andere vormen van betekenisgeving als mogelijkheden om het voorgestelde werk te ontvangen.

Begüm Erciyas studeerde moleculaire biologie en genetica in Ankara, waar ze lid werd van [laboratuar], een podiumkunstenproject en onderzoeksgroep. Ze studeerde vervolgens aan de Salzburg Experimental Academy of Dance (SEAD). In 2006 ontving ze een beurs van danceWEB en werd ze een actief lid van “Sweet and Tender Collaborations”. Begüm was resident aan de Akademie Schloss Solitude, K3 – Centre for Choreography in Hamburg en Tanzwerkstatt Berlin. In 2014 was ze verbonden aan de Villa Kamogawa / Goethe-Institut Kyoto. Haar recent werk omvat onder meer Ballroom (2010), this piece is still to come (2012), and Voicing Pieces (2016).

 

Residenties
wpZimmer nodigt met vaste regelmaat artiesten uit voor een residentie van een of twee weken. Zij kunnen logeren in ons appartement en werken in de studio of het atelier.

WP ZiMMER
Gasstraat 90
2060 Antwerpen
T +32 (0)3 225 10 66
F +32 (0)3 225 21 35
info(AT)wpzimmer.be