EN / NL
 

 

Veli Lehtovaara 

Residentie: Peltotiekeskustelu / Conversations
7 > 16/03/2018 – Studio


In Conversations communiceren drie dansers door beweging en woorden met andere vormen van de natuur, hun tijdgenoten, hun voorvaderen, elkaar en het publiek. Het register van de groepsconversatie balanceert tussen wat wordt gesproken en wat wordt bewogen, tussen het logische en het poëtische, het filosofische en het praktische, het ingebeelde en het reële.

Het is een dans van geleidelijke transformatie. De stappen en gedachtes ontvouwen zich in cirkels en golven. Het is een voorstelling die alles wil loslaten wat niet zou blijven als je het niet vasthoudt. Vallen, drijven, dobberen, vliegen, zingen vanbinnen en dansen vanbuiten, ademen en stappen… Er ontstaat een conversatie tussen drie verschillende stemmen die verweven raken wanneer ze circulaire paden vormen in de tijd.

Kan dans ons opnieuw in contact brengen met de natuur in onszelf en ons herinneren aan onze band met en wortels in de cirkel van het leven? De choreografie is geïnspireerd door een tekst van Martin Heidegger uit 1944-45: A Triadic Conversation on a Country Path between a Scientist, a Scholar and a Guide.

Veli Lehtovaara is een Finse choreograaf en danser die woont in Brussel. Hij werkt geregeld in Helsinki en woont een deel van het jaar in Villa Kaunisto aan het meer Päijänne in Finland. Lehtovaara studeerde filosofie, dans en choreografie in Finland en België. Momenteel is hij associated artist bij Kunstenwerkplaats Pianofabriek en een van de focusartiesten van [DNA] Departures and Arrivals, ondersteund door het Creative Europe-programma van de Europese Commissie. Van 2015 tot 2017 danste Veli bij Rosas / Anne Teresa De Keersmaeker. Van 2011 tot 2013 was hij kunstenaar in residentie bij Zodiak – Center for New Dance, Helsinki. Op dit moment werkt hij aan een onderzoeksproject (Natural resources) en aan de dansvoorstelling Conversations. Hij werkte eerder met onder meer Piet Arfeuille, Eleanor Bauer, Vincent Dunoyer, Mikko Hyvönen, Marianna Henriksson, Anne-Teresa de Keersmaeker, Chrysa Parkinson en Benjamin Vandewalle.

www.spacetimelove.com


Choreografie: Veli Lehtovaara in samenwerking met de dansers – Dansers: Elisaveta Penkova, Mikko Hyvönen, Veli Lehtovaara – Assistent-danser: Kevin Fay – Lichtontwerp: Luc Schaltin – Geluidsontwerp: Jani Hietanen – Bewegend beeld: Eija-Liisa Ahtila – Kostuumontwerp: Heide Vanderieck – Producent: Riikka Thitz – Productie: Zodiak – Center for New Dance, Kunstenwerkplaats Pianofabriek, SpaceTimeLove – Met de steun van: Arts Promotion Center Finland, Alfred Kordelin Foundation, Kone Foundation – Residenties: Zodiak – Center for New Dance (FI), Kunstenwerkplaats Pianofabriek (BE), STUK – House for Dance, Image and Sound (BE), Kunstencentrum BUDA (BE), Château de Monthelon (FR), wpZimmer (BE)

 

Residenties
wpZimmer nodigt met vaste regelmaat artiesten uit voor een residentie van een of twee weken. Zij kunnen logeren in ons appartement en werken in de studio of het atelier.

WP ZiMMER
Gasstraat 90
2060 Antwerpen
T +32 (0)3 225 10 66
F +32 (0)3 225 21 35
info(AT)wpzimmer.be