EN / NL
 

 

OpenHuis #11 | jan 2017 

zondag 15 januari 2017 - 14:00 > 17:00 (gratis)
wpZimmer

Op zondag 15 januari vieren we de elfde editie van de halfjaarlijkse OpenHuis. In de studio is werk te zien van enkele van onze vaste kunstenaars: een 'dancerly lecture' over het Belgisch koloniaal verleden door Cecilia Lisa Eliceche, Race caR van James McGinn en Tiran Willemse, en de boekpresentatie van Tuur en Flup Marinus' Belgisch Congo Belge. We steken voor deze winterse gelegenheid ook het houtvuur aan, en zetten drankjes klaar!

   

14:00
CECILIA LISA ELICECHE: Dancerly Lecture n°1: The Ghost of Lumumba
performatieve lezing / 30 min. / in het Engels

“For women, then, poetry is not a luxury. it is a vital necessity of our existence... Poetry is the way we help give name to the nameless so it can be thought.”
– Aundre Lorde

Cecilia zet haar performatieve lezingenreeks verder met een 'dancerly lecture' over onze omgang met het Belgisch koloniaal archief: “I would like to talk about some aspects of the centuries of colonialism that include today and form the cultural archive of the Belgians. With particular focus on the way colonialism operates in the cultural field in flanders today, from my personal archive of recent and ancestral experiences.”

tekst en performance: Cecilia Lisa Eliceche – outside eye en tekstrevisie: Leandro Nerefuh


15:00
JAMES MCGINN & TIRAN WILLEMSE: Race caR
dans / 30 min.

Vanuit hun eigen visie op mannelijkheid, creëerden James McGinn (VS) en Tiran Willemse (Zuid-Afrika) improvisatiestructuren die de gelijkenissen en verschillen in hun observaties samenbrengen en tegenover elkaar plaatsen, in een poging om het idee van een eenduidig beeld van het mannelijke te ontwrichten. Door typisch mannelijke beelden te vervormen via bronnen die gaan van ballet tot krumping, presenteren ze een veelheid aan manieren om het subjectieve spectrum van mannelijkheid te benaderen.

choreografie & performance: James McGinn & Tiran Willemse - muziek: Samuel Barber, Beyoncé, George Frideric Handel - licht: James McGinn & Joris de Bolle - productie en mentoring: P.A.R.T.S.


15:45
TUUR & FLUP MARINUS: Belgisch Congo Belge
expo + boekpresentatie door Matthias De Groof

De afgelopen jaren schilderden de broers Marinus minutieus en op ware grootte alle postzegels na die ze vonden in een album met zegels uit Belgisch Congo, een familiestuk van de kunstenaars. De schilderijen zijn nu verzameld in een uitgave van Art Paper Editions, die deze middag wordt voorgesteld door Matthias De Groof, postdoctoraal onderzoeker in postkolonialisme en Belgische cinema aan de UA. In de zaal worden alle originele werkjes tentoongesteld.

 

OPEN HUIS &
DAG VAN DE DANS


Voorbije edities
WP ZiMMER
Gasstraat 90
2060 Antwerpen
T +32 (0)3 225 10 66
F +32 (0)3 225 21 35
info(AT)wpzimmer.be