EN / NL
 

 

Tuur Marinus 

Met Tuur Marinus legde wpZimmer van 2014 tot 2016 een administratief traject af: wpZimmer begeleidde Tuur bij het opzetten van een eigen structuur en nam in die periode de spreiding van de installatieversie van Still Animals op zich.

Tuur Marinus (Wilrijk, 1981) is een jonge, Antwerpse kunstenaar wiens werk zich situeert op het snijvlak tussen beeldende kunst en performance. Vanuit een fascinatie voor het ambachtelijke, trage opbouwen van het schilderkunstige beeld studeerde hij schilderkunst aan de Sint-Lucas academie in Antwerpen. Gedurende die studies geraakte hij eveneens in de ban van een ander kunstmedium, de hedendaagse dans. Hij ging dans studeren, eerst een jaar in Antwerpen en daarna vier jaar aan P.A.R.T.S. in Brussel. Doorheen die opleiding legde hij zich steeds toe op het maken van eigen werk en werd de invloed van de ene studierichting op de andere steeds tastbaarder. In 2008 richtte hij samen met enkele studiegenoten het dansgezelschap Busy Rocks op. De uiteenlopende voorstellingen die het gezelschap sindsdien op zijn palmares heeft staan, putten steevast inspiratie uit de beeldende kunsten, en werden zowel in binnen- en buitenland enthousiast onthaald.

Zo verwijst de voorstelling Dominos and Butterflies (2009) rechtstreeks naar Der Lauf Der Dinge, een haast eindeloze kettingreactie van fysische en chemische interacties van het befaamde kunstenaarsduo Fischli & Weiss. In deze voorstelling creëren vijf lichamen die zich als object gedragen een soort perpetuum mobile, door telkens weer tegen elkaar aan te rollen of te botsen. De voorstelling Still Animals (2012) refereert dan weer aan het fotografische werk van Eadweard Muybridge, de grondlegger van de chronofotografie, en daarmee van de moderne cinema. Op scène worden naakte lichamen getoond, die door de flexibele draagkracht van twee in het zwart geklede dansers in de lucht lijken te zweven. In de bewegingsvrijheid van deze ophanging kan de middelste danser de loop-, vlieg-, of zwempatronen van verschillende dieren imiteren. De subtiele belichting en het clair-obscur-effect geven het scènebeeld een haast bezwerende esthetiek, terwijl de analytische opstelling van de lichamen ook een quasi-wetenschappelijk uitzicht biedt.

Ook humor speelt een belangrijke rol in het werk van Tuur Marinus. Zo geeft de combinatie van de sérieux en het futiele of absurde dat uit de bewegingen spreekt de opstelling een ontegensprekelijk ludiek karakter. Een gelijkaardige combinatie van toewijding en schijnbare onhaalbaarheid ligt ook aan de basis van Marinus’ beeldend werk. Voor Belgisch Congo Belge schilderde hij samen met zijn broer een eindeloze reeks van miniatuurschilderijen zegel per zegel na uit een postzegelalbum over Belgisch-Congo. Ook dit beeldend werk werd frequent tentoongesteld en werd bekroond door de eindselectie van de Canvas Collectie in 2012.

Als danser werkte Tuur Marinus onder meer voor Vincent Dunoyer, Rosas & Zita Swoon, Theater Zuidpool en They Are Here.

 

Tuur Marinus


Creaties

Contact

WP ZiMMER
Gasstraat 90
2060 Antwerpen
T +32 (0)3 225 10 66
F +32 (0)3 225 21 35
info(AT)wpzimmer.be