EN / NL
 

 

Gosie Vervloessem 

Gosie Vervloessem (1973) woont en werkt in Brussel. Ze studeerde pedagogische wetenschappen aan de KULeuven, audiovisuele kunsten aan Sint Lukas Brussel en Advanced Performance and Scenography Study aan a.pass.

Tijdens haar opleiding aan Sint Lukas verkende Gosie via het onderwerp cartografie de wereld van ordenings- en classificatiesystemen. ‘Om iets te kunnen classificeren,’ stelde Luke Howard, ‘moet je in de eerste plaats weten hoe het is ontstaan.’ Het is een uitspraak die aan de basis ligt van Vervloessems vele experimenten en performances, waarvan de eerste prikkelende titels meekregen als How to make your own clouds (2004), How to make your own Dead Sea (2005) en The Volcano Project (2007). Maken betekende van bij aanvang voor Vervloessem: koken, bricoleren, experimenteren.

In 2010 begon Vervloessem te werken onder de noemer Domestic Science Club. Met die naam toert ze alleen of samen met anderen en werkt ze aan lezingen, performances, workshops, recepten en installaties. Steevast experimenteren met de wetten van de huishoudelijke fysica, dat is het basisrecept van al haar presentaties. ‘Alles lijkt zo logisch, maar wat is de logica achter de dingen?’ Vervloessem observeert en bevraagt natuurlijke fenomenen, om hun onderliggende werking te begrijpen en om ze uiteindelijk op miniatuurschaal te reconstrueren.

Onder de noemer Recipes for Disaster werkt Gosie aan een reeks lezingen en workshops rond het thema ‘classificatie’. Kan alles worden geclassificeerd? Hoe zouden we ons verhouden tot een niet-classificeerbare wereld, een wereld die chaotisch, onhygiënisch en rommelig is? Het Magazine met recepten breidt nog steeds uit, en in het verlengde daarvan geeft Gosie geregeld een Tupperware Party .

In Greetings from Nagasaki , een lecture-performance over de Japanse Duizendknoop, richt Gosie zich op het wij-zij denken met betrekking tot de natuur die ons omringt . Het verhaal van deze invasieve plant die in onze contreien voorkomt, opent voor Gosie de weg om opnieuw aan het koken te slaan, maar ook om langs de weg van de omweg op een poëtisch-absurde manier stil te staan bij het migratievraagstuk.

Een andere thema in Gosies werk is eten en verteren, digestie en indigestie. Zo werkt ze op dit moment aan de workshop en installatie Deep Space Navigation .
WP ZiMMER
Gasstraat 90
2060 Antwerpen
T +32 (0)3 225 10 66
F +32 (0)3 225 21 35
info(AT)wpzimmer.be