EN / NL
 

 

Helena Dietrich 

Critical Techno

In residentie van 11 tot 24 maart 2019


(c) Quentin de Wispelaere


CRITICAL TECHNO

Critical Techno houdt het midden tussen dans, een lezing en meditatie – een voortdurende dialoog tussen beweging, woorden, muziek en fysieke sensaties. Samen met Thomas Proksch combineert Helena Dietrich een bijzondere selectie teksten met viscerale geluiden en hypnotiserende beats. Voor de tweede editie van Critical Techno ‘So, do you believe in spirits?’ worden vragen gesteld over buitenaardse lichaamservaringen, paranormale perceptie en de middelen om met geesten te communiceren. De wisselwerking tussen gedachten en teksten – als het ware de choreografen van deze ceremonie – leiden onze lichamen in een kortstondig dansritueel, een tijdelijke gemeenschap.

https://www.mixcloud.com/Helena_Dietrich

Parallel met haar onderzoek voor Critical Techno zal Helena Dietrich haar andere performance Elastic Habitat voor Stormopkomst in Turnhout (maart, 2019) voorbereiden. In Elastic Habitat onderzoekt ze het lichaam als denkbeeldig, speculatief organisme en nodigt ze het publiek uit om hun dagelijkse habitat verder te verkennen. Samen met Janneke Raaphorst heeft ze een kledingkast voor denkbeeldige lichamen gecreëerd, gebaseerd op gedetailleerde beschrijvingen van lichaamservaringen. De meeslepende installatie nodigt het publiek uit om een speelplaats te betreden waar deze lichaamssculpturen kunnen worden geanimeerd. Door deze textiellichamen te dragen wordt men uitgedaagd om een ander lichaam te verkennen en te ontsnappen aan het onderscheid tussen zichzelf en anderen, binnen en buiten. De uitnodiging om met en door deze textiellichamen te spelen, biedt een ruimte van intuïtieve verkenning op zichzelf en anderen.

BIO


Helena Dietrich werkt en woont sinds zes jaren in Brussel. Haar transdisciplinair werk wordt beïnvloed door feministische en postkoloniale theorieën, de studie van rituelen en transformatieve lichaamsexperimenten, en hun politieke en maatschappelijke gevolgen. Haar werk is getoond in Hebbel am Ufer (Berlijn), Beursschouwburg (Brussel), WoWmen festival (Kaaitheater, Brussel), Playground festival (STUK, Leuven), BUDA (Kortrijk), Something Raw festival (Brakke Grond, Amsterdam), Hors Pistes/Cinema Galeries (Brussel). Momenteel werkt ze aan een onderzoeksproject verbonden met KASK Hogeschool en geeft ze les aan LUCA School of Arts.

 

Residenties
wpZimmer nodigt met vaste regelmaat artiesten uit voor een residentie van een of twee weken. Zij kunnen logeren in ons appartement en werken in de studio of het atelier.

WP ZiMMER
Gasstraat 90
2060 Antwerpen
T +32 (0)3 225 10 66
F +32 (0)3 225 21 35
info(AT)wpzimmer.be