EN / NL
 

 

Thomas Ryckewaert 

Move 37

In residentie van 22 december 2018 tot 2 januari 2019
In maart 2016 daagde AlphaGo, het neurale netwerk ontwikkeld door Googleís artificiŽle intelligentie Deepmind, de wereldkampioen van het spel Go, Lee Sedol uit. Go is het oudste bordspel ter wereld, uitgevonden in China ongeveer 3000 jaar geleden. Het is zowel heel eenvouding als complex: de regels zijn simpeler als van schaken, maar het aantal mogelijke, zetten in een Go spel zijn veel groter dan het geschatte aantal atomen in het universum. Voor een Go speler zijn intuÔtie en creativiteit veel belangrijker dan pure rekenschap. Niemand verwacht dat de machine het haalt van de mens in dit soort spel, dat filosofen en wiskundigen als millennia lang fascineert. Maar tegen alle verwachtingen in verslaat AlphaGo Sedol met 4-1 en haalt zo de voorpagina van Nature.

De 37e zet in het tweede spel levert tot heden stof tot discussie. De live verslaggevers vielen in stilte na deze zet, niet wetende hoe te reageren op deze blunder of net geniale zet. Bovendien reageerde de Zuid-Koreaanse kampioen bijzonder geÔrriteerd, zozeer zelfs dat hij de kamer verlaat. Meer dan 70 miljoen televisiekijkers kijken naar zijn lege stoel terwijl Sedolís tijd verder weg tikt. Wanneer hij uiteindelijk terugkeert, werpt Sedol de handdoek in de ring. Later becommentarieerde hij deze zet als Ďpure schoonheid en genialiteití. AlphaGo toont aan hoe slecht we een duizend jaar oud spel beheersen met een zet die we ons zelfs niet konden inbeelden.

Thomas Ryckewaert is een Belgische theaterregisseur en acteur met een achtergrond in biologie en filosofie. Met Move 37 vallen zijn artistieke en wetenschappelijke interesses samen en deelt hij het podium met de kosmoloog Thomas Hertog. Deze lecture-performance is het eerste hoofdstuk van een multidisciplinair traject dat draait rond deze 37e zet en alle bijkomende vragen. Wat zijn de bevreemdende effecten van artificiŽle intelligentie? Welk terrein behoort ons nog toe? Wat staat er ons te wachten in de zogenaamde no-go zones? Hoe verhoudt creativiteit zich tegenover de hedendaagse technologische evoluties? Wat als onze verbeelding onvoldoende blijkt om het buiten-menselijke realiteiten te verbeelden, zoals artificiŽle intelligentie of zwarte gaten?

In Move 37 onderzoekt Ryckewaert de vage grenzen tussen het vreemde en het menselijke, het eigenaardige en het intieme, de realiteit en de fictie, de lezing en de performance. Hij richt zich op het onverwachte, voorbij de verbeelding, waarvan we allemaal deel uitmaken maar geen controle op krijgen. Een wanhopige poging om het onvoorstelbare te verbeelden.


 

Residenties
wpZimmer nodigt met vaste regelmaat artiesten uit voor een residentie van een of twee weken. Zij kunnen logeren in ons appartement en werken in de studio of het atelier.

WP ZiMMER
Gasstraat 90
2060 Antwerpen
T +32 (0)3 225 10 66
F +32 (0)3 225 21 35
info(AT)wpzimmer.be