EN / NL
 

 

Vanja Smiljanić  

Vanja Smiljanić

Feeling down? Look up!

In residentie van 15 > 28 okt 2018"Feeling Down? Look Up!" is een project gebaseerd op Smiljanić’s maandenlange engagement met de UFO-gerichte, spirituele gemeenschap Uranius. Gesticht door Ruth en Ernest Norma in 1954 in El Cajon (California) staat de praktijk van Past Life Therapy centraal in deze organisatie.

Door deze Past Life Therapy te omarmen en de cyclische tijd te aanvaarden, ontwikkelt Smiljanić “de choreografie van het worden”. Dit begrip verstoort enerzijds de manifestatie van een vaste identiteit, en anderzijds ondersteunt het een voortdurende verandering en herdefiniering.

Vervolgens dient de Past Life Therapy praktijk als een subtekst om de trans-persoonlijke conditie te onderzoeken. ‘Trans-’ wordt hier als toestand van voorbijgaande aard gelezen. Het trans-persoonlijke refereert dus naar het uitgebreide inzicht over de betekenis van identiteit die bredere aspecten van leven en Natuur behelst.

Deze nieuwe subjectiviteit wordt in praktijk omgezet met het ‘Nomadische motel van de Toekomstige Stad”, een sculpturaal element dat Smiljanić vaak gebruikt in haar performances. Dit interpretatief instrument stelt een discours over de de-fragementeerde, nomadische, tentaculaire manier van denken (i.e. Stengers, Haraway, Braidotti en Russ schrijven hierover uitgebreid; over het actief verlangen om de subjectiviteit te heruitvinden als een set van mutante waarden).

Concept & Performance: Vanja Smiljanić
Dramaturgie: Pierre Rubio
Choreographisch advies: Reuth Shemesh
Coproductie: KHM Cologne

Ondersteund door: Kunststiftung NRW, wpZimmer Antwerp, Kunstencentrum Buda Kortrijk
, Unarius Academy of Science, El Cajon


BIO
Vanja Smiljanić (Belgrade, RS 1986) is een beeldend en performance kunstenaar wonend en werkend in Keulen. Smiljanić’s interdisciplinaire praktijk ligt op het kruispunt tussen beeldende kunst, video en performance. In haar werk gebruikt ze vaak performance-lezingen als een manier om fictieve en experimentele universa te overbruggen, met behulp van technische apparaten, diagrammen en sci-fi povera sculpturen. Door parallele realiteitssystemen met elkaar te verbinden getuigt haar werk van ideologie als een vervreemd regime. Daarvoor wordt haar lichaam vaak ingezet als een vat vol vertellingen, schuivend tussen de positie van orakel en verhalenverteller. 

Residenties
wpZimmer nodigt met vaste regelmaat artiesten uit voor een residentie van een of twee weken. Zij kunnen logeren in ons appartement en werken in de studio of het atelier.

WP ZiMMER
Gasstraat 90
2060 Antwerpen
T +32 (0)3 225 10 66
F +32 (0)3 225 21 35
info(AT)wpzimmer.be