EN / NL
 

 

Recipes for Disaster: The Magazine & Tupperware Party (2015) 

van Gosie Vervloessem


In Recipes for Disaster: The Magazine & Tupperware Party stelt Gosie Vervloessem enkele essentiële vragen over onze drang naar classificatie en controle. Hoe gaan we om met de chaos in ons dagelijks leven? Hoe bevrijden we onszelf uit de quarantaine van onze eigen badkamer? Kunnen we ons een leven inbeelden dat rommelig en minder steriel is?

Vervloessem bundelt een aantal van haar kookrecepten in een Magazine en lanceert ze tijdens een heuse Tupperware Party, waarin vrouwen gewoonlijk samenkomen rond de keukentafel om demonstraties van blinkende plastic dozen bij te wonen. Terwijl iedereen proeft, kookt en feest, wordt het idee dat alles netjes opgeborgen en hygiënisch weggestopt kan worden, langzaam opengebroken.

Gosie Vervloessem: “Calamiteiten zijn een onderbreking van het dagelijkseven, het normale. Maar in wiens keuken staat 'normaal' gelijk aan een perfect gerezen mini-chocolademuffin? In mijn keuken lijkt 'het normale' eerder uitzondering. Er kookt altijd wel iets over. Er staat altijd wel iets aan te branden. Daarnaast is een keuken het toevluchtsoord bij uitstek voor vreemde, ongenode en dikwijls onzichtbare wezens, die het aanrecht, de oven, de spoelbak en ons brein in verrassende richtingen duwen. (Een keuken is een broeinest voor bacteriën en virussen: gemiddeld leven er zo'n 3,1 miljoen onzichtbare micro-organismen.) Je zou jezelf voor minder de vraag stellen: hoe veilig is mijn keuken? Sommigen onder ons smachten naar een cleane exit uit deze puinhoop. Een schoon huis biedt duidelijke grenzen en door meerdere keren per dag te douchen, ruiken, proeven, zien, voelen we allemaal hetzelfde. Door overdadig poetsen en schrobben krijgen we de indruk dat alles onder controle is. In tijden waarin we allemaal mindful gluten-, nachtschade- en lactosevrij eten, lijkt fysieke en psychologische reinheid de ultieme bevrediging. Tijdens mijn Tupperware Parties wil ik dit idee onderuithalen en ijveren voor een minder steriele kijk op het dagelijkse leven.”


Creatie en ontwikkeling: Gosie Vervloessem – productie: wpZimmer (Antwerpen) – coproductie: workspacebrussels (Brussel), Beursschouwburg (Brussel), A.pass (Brussel) – met de steun van: de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), Recyclart (Brussel) – coach voor het magazine: Tine Van Aerschot – dramaturgie: Einat Tuchman – met dank aan: Naomi Kerkhove, Wendy Van Wynsberghe

 

Info
  • Installatie / workshop / performance
  • In het Engels

Beeldmateriaal

Pers

Kalender

WP ZiMMER
Gasstraat 90
2060 Antwerpen
T +32 (0)3 225 10 66
F +32 (0)3 225 21 35
info(AT)wpzimmer.be