EN / NL
 

 

Zoe Ni Riordian 

ÉIST LIOM (Listen to me) – Onderzoeksproject


In residentie van 26 november tot 9 december 2018


Voor haar nieuw onderzoeksproject Listen to me of Éist liom, speelt bij Zoe Ní Riordáin het idee om een performance in de Ierse taal te creëren. De artistieke intentie is om een opera te maken met een eenzijdige kant van verschillende gesprekken in een tal van scenario’s. Bijvoorbeeld, een sociaal werker gaat op bezoek bij een familie en we horen haar allerlei vragen stellen, maar de antwoorden blijven uit. De bedoeling is dat er verschillende acteurs van gevarieerde leeftijden en achtergronden meespelen, elk met hun specifieke tekst op eigen gecomponeerde muziek.

Zoe Ní Riordáin onderzoekt ‘empathie’, hoe we luisteren, naar wie we luisteren en waarom. Ze bevraagt daarvoor het concept bevreemding als thema in het stuk. Daarvoor zal ze ervaringen omtrent immigratie betrekken in haar onderzoek. Iers is een vreemde taal voor veel Ieren, dus ze wil graag bestuderen hoe immigranten met deze ongebruikelijke taal verbinden.

“De intentie om in het Iers te schrijven leeft al een tijdje in mij. Ik ben opgegroeid met de Ierse taal (ik ging naar Ierstalige scholen), maar noch mijn ouders zijn Iers of spreken de taal. Ik ben geïnteresseerd in een nieuwe generatie immigranten in Ierland die Iers als verplichte taal hebben aangeleerd. Ik wil graag hun mooie en poëtische stemmen, accenten en interpretaties van de taal aanhoren. Ik ben nieuwsgierig naar het resultaat door Ieren en ‘niet-Ieren’ samen te horen Iers spreken. Samen met geschreven dialogen en muziek wil ik graag dit materiaal aanvullen met overhoorde conversaties en artikels.”


BIO

Zoe is een onafhankelijke theaterschrijver en -regisseur en muzikant afkomstig uit Dublin. Tot op vandaag heeft ze drie theatervoorstellingen gemaakt; The Well Rested Terrorist, Recovery, and Everything I Do. Zoe is geïnteresseerd naar de rol van muziek in theater en spirituele crisis van connectie dat haar hart breekt.

Zoe heeft de Pan Pan International Mentorship Bursary 2018 in ontvangst mogen nemen om Éist Liom te ontwikkelen. Daarenboven heeft ze ook de Irish Arts Council Development award ontvangen voor dit project. Dit jaar heeft ze bovendien het theater- en muziekgezelschap One Two One Two opgericht samen met haar compagnon-du-route Maud Lee.

http://www.zoeniriordainworks.com
https://www.onetwoonetwo.live/

 

Residenties
wpZimmer nodigt met vaste regelmaat artiesten uit voor een residentie van een of twee weken. Zij kunnen logeren in ons appartement en werken in de studio of het atelier.

WP ZiMMER
Gasstraat 90
2060 Antwerpen
T +32 (0)3 225 10 66
F +32 (0)3 225 21 35
info(AT)wpzimmer.be