EN / NL
 

 

Maria Lucia Cruz Correia 

Residentie: The voice of nature
11 > 24 juni 2018 - studio


The voice of nature is een 'court piece' op locatie, waarin de ecocide en de mogelijkheden tot een nieuw gerechtelijk systeem hieromtrent worden onderzocht. Voor deze creatie experimenteert Maria Lucia met hoe recht en rechtvaardigheid het ecosysteem kunnen dienen. Dit doet ze door een 'nieuwe rechtbank' en een nieuwe vorm van veroordeling voor te stellen, waarin de stem van de natuur kan worden gehoord. In deze futuristische rechtbank wordt het publiek begeleid door de werelden van de fictie, de magie en de werkelijkheid. Om een antwoord te bieden op de vele juridische uitdagingen waarop ze botst in haar poging om 'de natuur' rechtsgeldig te representeren, is er nood aan een transformatie van 'het individuele'. Hoe kan een rivier of een boom zijn stem laten horen in de rechtszaal?

Maria Lucia ondergaat een tijdelijk personificatie om de woordvoerder van de natuur te zijn, hoe uitdagend dit ook mag zijn. Het proces bestaat uit het ondergaan van een reeks verkenningen en rites, en dit gedurende één jaar. Het zal een collectieve reis worden, en zal de dramaturgie en het script van de terechtstelling en de performer Anna Mendelssohn inspireren om het publiek te begeleiden door een transformatief juridisch ritueel, waarin zowel mensen als niet-mensen op zoek gaan naar een nieuwe, collectieve taal.

Correia's artistiek werk komt voort uit een diep engagement voor ecologische problemen. Ze reageert op de ecologische misdaden van onze tijd door het publiek samen te brengen in een participatieve omgeving waarin het artistieke wordt verbonden met de stemmen van wetenschappers, activisten en advocaten. Haar acties ondermijnt een utopisch herstel door haar klinische esthetiek die een interconnectiviteit blootlegt tussen mensen en niet-mensen. Correia's werk is op de hoogte van de contemporaine discours rond antropocentrisme, natuurkolonialisme, het nalatenschap van klimaatveranderingen, de vervuiling in urbane landschappen, transitie, restoratie en vernedering. Correai legt participatieve articulaties voor door autonome en tijdelijke platformen te creëeren, waar vaak momenten van onenigheid en harmonie ontstaan tussen schijnbaar ongelijke lichamen van kennis, culturele tradities, waardensystemen en sociale transformatie.

www.mluciacruzcorreia.com

Première: lente 2019

Concept and design: Maria Lucia Cruz Correia - Dramaturgy & Script: Ingrid Vranken & Sébastien Hendrickx - Performer: Anna Mendelssohn - Legal fact checker: Hendrik Schoukens & Juan Auz - Systemic Constellation Navigator: Luea Ritter - Research documentation: MarK Pozlep - Outside eye: Jeroen Peeters - Co-production: Kaaitheater, Vooruit, Het TheaterFestival, t-heater & Circuit X (Roel Verniers Prijs 2017), Fo.am - Residency & Research: No Logar (EC), Center for Creative Ecologies/Tjdemos (US), Artsadmin (UK), BUDA (BE), Workspacebrussels (BE), Campo (BE), wpZimmer (BE), Bunker (SL) - Support: Imagine 2020 and Flemish Authorities

 

Residenties
wpZimmer nodigt met vaste regelmaat artiesten uit voor een residentie van een of twee weken. Zij kunnen logeren in ons appartement en werken in de studio of het atelier.

WP ZiMMER
Gasstraat 90
2060 Antwerpen
T +32 (0)3 225 10 66
F +32 (0)3 225 21 35
info(AT)wpzimmer.be