EN / NL
 

 

Luanda Casella 

Residentie: Short of Lying
29/05 > 4/06/2017 – Studio


De afgelopen jaren voerde Luanda Casella een artistiek onderzoek naar de manier waarop mensen zich verhouden tot verhalen, om een gevoel van identiteit te creëren, om zich een mening te vormen over de wereld, en uiteindelijk om zichzelf te beschermen. Haar interesse gaat vooral uit naar de wijze waarop het vertellen van verhalen gebruikt wordt in de hedendaagse communicatiemedia als een manipulatieve kracht die de waarheid voortdurend verbergt of vervormt.

Short of Lying is een verhalende performance over bedrog. Meer bepaald is het een project over de relatie tussen de retorische strategieën van ‘bullshitters’ (in communicatiemedia) en van ‘onbetrouwbare vertellers’ (in literatuur). In de literatuurkritiek is de onbetrouwbare verteller iemand die gebeurtenissen verkeerd voorstelt, interpreteert of evalueert, waarbij hij of zij gewoonlijk op een zeer vermakelijke manier verwarring zaait op het vlak van ethiek, kennis en perceptie. In de realiteit is de bullshitter iemand die niet geeft om het idee van waarheid en die het publiek betrekt in een programma van stellingen die hem of haar simpelweg goed uitkomen (en waarbij de omvang van de leugens enkel afhangt van wat de omstandigheden vragen).

De voorstelling speelt zicht af in het conflictueuze gebied van het internet, dat zich het narratieve denken en het vertellen van verhalen sinds de jaren negentig heeft toegeëigend om de neoliberale logica te dienen. Geïnspireerd door het fictiewerk van onder meer Dostojewski, Poe, Mark Z. Daniewlewsky, Zoë Heller, Italo Calvino, Chuck Palahniuk en Bret Easton Ellis, wil Luanda Casella dit proces van toe-eigening omdraaien en het fenomeen van bullshit bekijken vanuit een literair perspectief.

Luanda neemt de rol aan van verhalenverteller en gebruikt persoonlijke narratieven om verhalen te vertellen over mediamanipulators, corrupte politici, professionele bedriegers, marketeers van de neurowetenschap, oplichters, Ted-sprekers, religieuze leiders… Short of Lying toont hoe kneedbaar bedrog kan zijn en hoe het op discoursniveau verschillende rollen aanneemt: bluf, mystificatie, fraude, misleiding, bedrog, propaganda, kunstgrepen, hoax, bullshit…

Concept, tekst, performance: Luanda Casella – Dramaturgie: Sébastien Hendrickx – Mentor: David Weber-Krebs – Steun & residenties: WorkspaceBrussels, wpZimmer, CAMPO, CC de Grote Post & KASK School of Arts

 

Residenties
wpZimmer nodigt met vaste regelmaat artiesten uit voor een residentie van een of twee weken. Zij kunnen logeren in ons appartement en werken in de studio of het atelier.

WP ZiMMER
Gasstraat 90
2060 Antwerpen
T +32 (0)3 225 10 66
F +32 (0)3 225 21 35
info(AT)wpzimmer.be