EN / NL
 

 

buren 

Residentie: Spare Time
17 > 28/05/2017 - Studio


Spare Time is een geconstrueerd, videogameachtig park met een eindeloze set aan mogelijkheden. De scène vormt een wereld die doet denken aan Minecraft: een ultieme ruimte waarin schijnbaar alles mogelijk is in de oneindigheid van het virtuele. ‘Flat characters’ betreden zowel in menselijke als in stoelvorm de scene. Ze 'buren': ze wandelen en handelen op routineuze wijze en lijken de ander daarvoor nodig te hebben. Wanneer de scenografie of het terrein verandert, verschuiven hun grenzen: wat voor de een vrijheid genereert, vorm voor de ander een belemmering. Spare Time roept vragen op over onze vrijetijdsbesteding: is die wel zo vrij als we denken? En wanneer we beschikken over een eindeloze set aan mogelijkheden, werkt dat dan bevrijdend of juist beklemmend?

De personages Dorothy en Officer zijn gerecupereerd en toegeëigend uit de beeldende kunst, mainstreammedia en popcultuur. Ze komen voor in Pipilotti Rist's Ever is over all, Beyonce's Hold Up, The Wizard of Oz,… buren wil onderzoeken wat deze personages in Spare Time kunnen betekenen en wat hun rol is binnen de theaterruimte.

Première: voorjaar 2018 - CAMPO (Gent)

buren is de naam en de vorm waaronder Melissa Mabesoone en Oshin Albrecht samenwerken. Hun praktijk bestaat uit performances, video's, foto's en installaties. Begin 2013 maakte het duo tijdens een onderzoeksresidentie in het kader van Les Laboréales hun eerste voorstelling. buren by buren is een combinatie van video, performance en installatie, en werd gepresenteerd door La Maison Folie, La Bellone, Buda, S.M.A.K. en Z33. Hun tweede voorstelling, Have you rearranged the flowers? ging in 2014 in première in Vooruit tijdens Tumult in Gent en reisde daarna naar onder meer Les Atelier Claus, Arti & Amicitiae, Artist Print III / KOMPLOT, POPPOSITIONS en Galerie Am Polylog in Wörgl (AT), waar ze ook hun eerste solotentoonstelling hielden, The room in the middle is a garden. Tijdens een residentie van drie maanden in het kader van BijlmAIR Amsterdam (april-juni 2014) maakte buren de film Parkways, met de steun van het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, CBK Zuidoost en Stichting Flat. In de zomer van 2015 begon buren aan PARADE/PROMENADE, een werk dat zich ontvouwt in meerdere gedaanten en waarvoor buren in residentie werkte bij Croxhapox, Vooruit en Bains Connective. Korte performances werden gepresenteerd in Croxhapox, op Flam VI bij Arti et Amicitiae (met Peter Aers en Geert Belpaeme) en bij Vrijstaat O. (op uitnodiging van Hans Beckers). Naast tentoonstellingen in de white cube (Tatjana Pieters, Arti & Amiciteae) performde buren ook op minder gebruikelijke plekken zoals Les Ateliers Claus, de ambtswoning van de gouverneur van Oost-Vlaanderen, de binnenplaats van Casco in Utrecht en het BijlmAIR-appartement in Amsterdam. In 2016 startte buren aan het HISK in Gent. Sindsdien ontwikkelden Mabesoone en Albrecht met o.a. Peter Aers het salon To Care as Caress bij Vrijstaat O. en brachten ze een boek uit met Posture Editions getiteld Confusion of Tongues. buren is deel van het makersplatform Drift o.l.v. Ruth Mariën.

performance van en door: Melissa Mabesoone en Oshin Albrecht - muziek: onder begeleiding van Ferre Marnjef - met de steun van: de Vlaamse Overheid, Cultuurcentrum Scharpoord, HISK - Residenties: Vooruit, KAAP, Netwerk Aalst, wpZimmer

 

Residenties
wpZimmer nodigt met vaste regelmaat artiesten uit voor een residentie van een of twee weken. Zij kunnen logeren in ons appartement en werken in de studio of het atelier.

WP ZiMMER
Gasstraat 90
2060 Antwerpen
T +32 (0)3 225 10 66
F +32 (0)3 225 21 35
info(AT)wpzimmer.be