EN / NL
 

 

SATURN (2011) 

van Karl Van Welden


SATURN is een reeks van performance-installaties die zich toespitst op het hedendaagse landschap. Thema’s als ruimtelijkheid, afstand, intimiteit, oneindigheid, controle en macht worden uitgediept in zorgvuldig gecomponeerde panorama's op de weidse omgeving. Een cirkel van acht monolithisch ogende observatiepunten biedt de toeschouwer vanop een heuveltop of dak een panoptisch uitzicht op zijn leefwereld. Een lens zoomt in op details in het tableau en gidst de blik naar geïsoleerde figuren in de verte. In een atmosfeer van melancholie en vage dreiging trachten ze zich via kleine handelingen in te schrijven in de wereld. Begeleid door een individuele soundtrack schept de bezoeker in de bevreemdende verhouding van afstand en intimiteit zijn eigen tijd. En creëert hij al kijkend een dieptezicht op het landschap, als bemiddelaar tussen handelingen op mensenmaat en hun kosmische dimensies.

Als in situ-installatie verhoudt SATURN zich tot verschillende omgevingen. SATURN I - landscape exploreert de beeldkracht van het natuurlandschap en wordt parallell ontwikkeld met SATURN II - cityscape, een installatie die het stadslandschap belicht. SATURN III - townscape ten slotte focust op het overgangsgebied tussen beide, waar gecultiveerde natuur en verspreide bebouwing elkaar wederzijds bepalen.

Concept, regie, sound: Karl Van Welden | Dramaturgie: Bart Capelle | Performers: Stefaan Claeys, Sarah Eisa, Siet Raeymaekers, Kevin Trappeniers, Michael Helland, Zoltan Vakulya, Fran Verstegen | Sound: Yannick Franck | Assistentie, fotografie, technische coördinatie: Maarten De Vrieze | Technisch advies: Vincent Malstaf | Productie: wpZimmer, Verenigde Planeten | Coproductie: Oerol (NL), Vooruit (BE) | Met de steun van: PACT Zollverein (DE), Stad Gent (BE), de Vlaamse Overheid


 

Beeldmateriaal

Tekstmateriaal

Pers

Zie ook


KalenderWP ZiMMER
Gasstraat 90
2060 Antwerpen
T +32 (0)3 225 10 66
F +32 (0)3 225 21 35
info(AT)wpzimmer.be