EN / NL
 

 

Half A House 

10 > 14/05/2017
Palazzina Ex-Fabbri (Firenze)
in het kader van Fabbrica Europa


Half A House is een vijfdaags artistiek initiatief van de kunstenaars Sonia Gómez (ES), Leonardo Delogu (IT), Brogan Davison (UK), Gosie Vervloessem (BE) en Pétur Ármannsson (IS). Het project vindt plaats tijdens het Fabbrica Europa Festival 2017 in Firenze van 10 tot 14 mei 2017.

Half A House is geďnspireerd op het werk van de Chileense architect Alejandro Aravena. Na de aardbeving en tsunami in 2010 in Chili, besloot hij om halve huizen te bouwen, die door de bewoners afgewerkt konden worden op maat van hun eigen nood. Het project exploreert de cocreatie van een ruimte. Het wil de negatieve associaties ondermijnen die de notie van het onvoltooide oproept binnen een neoliberaal denkkader. Zoals de natuurrampen in Chili aanleiding gaven tot vernieuwingen en aanpassingen van woonmodellen, zo is Half A House een artistieke reactie op transities die het kunstenveld vandaag doormaakt. Bestaande hiërarchieën gaan er op in een experimentele ruimte, op zoek naar andere voorwaarden die  betekenisvolle relaties kunnen mogelijk maken.

Half A House is een uitnodiging om te onderzoeken hoe de artistieke praktijk eruit zou zien, als we onder druk niet al onze energie zouden steken in de afwerking van de muren: wat als we het huis 'half' afwerken en daarna tijd nemen om te herdenken en te herstructureren, om te experimenteren met nieuwe manieren van werken, terwijl de wind door de onafgewerkte muren waait?

Half A House stelt voor om te renoveren door praktijken en ideeën te delen; door de ruimte van werk en dagelijks leven van actoren binnen en buiten het kunstenveld te  laten versmelten (curatoren, kunstenaars, programmamakers, theoretici, wetenschappers, activisten, maatschappelijk werkers); door vragen onder de loep te nemen met betrekking tot de artistieke praktijk en de wereld daarbuiten. Hoe kan je tegelijk productief en kwetsbaar zijn? Kan openheid een kracht zijn en de richting wijzen momenten van ingrijpende verandering? Kunnen samenwerking, cocreatie en delen model staan voor andere werkrelaties?

Half A House is een collectief artistiek onderzoek op basis van samen-leven. Het project vormt een mix van alledaagse karweitjes en abstracte denkoefeningen, gedeelde ervaringen, de ontmoeting met tijdelijke gasten en eenmalige voorstellingen. Thema's als gastvrijheid, fragiliteit, permeabiliteit, agency en intimiteit worden onderzocht aan de hand van het proces van de cocreatie van woon- en werkruimte. Half A House mikt op het samenleven van deelnemers binnen een artistiek proces. Ze exploreren de praktijk van het 'delen',  een conditie voor werk dat onafgewerkt blijft en de wind die blijft waaien.

Half A House is een onderdeel van N.O.W. (New Open Working Process for the Performing Arts), een Europees netwerk van culturele professionals die actief zijn op het gebied van de podiumkunsten. Het doel is te komen tot een experimenteel platform voor de ontwikkeling van artistieke werkvormen die vandaag relevant zijn.

>> Fotoreportage
>> Volledig programmaWP ZiMMER
Gasstraat 90
2060 Antwerpen
T +32 (0)3 225 10 66
F +32 (0)3 225 21 35
info(AT)wpzimmer.be