EN / NL
 

 

ACME & Octavi Rumbau 

Residentie: Time Emotion (werktitel)
26/09 > 6/10/2016 – Studio


“(...) A multiple, ramified time in which every present instant splits into two futures, so as to form an expanding, dizzying web of divergent, convergent and parallel times”

– Italo Calvino on The Garden of Forking Paths by J.L. Borges


Voor de creatie van Time Emotion (werktitel) komen drie dansers en vier muzikanten samen op scčne in het licht van één idee: het gevoel opwekken van een bevroren, verdunde tijd, door voortdurend onze gewaarwording van geluid en beweging te laten samentrekken en uitdijen. Het verglijden van de tijd gebeurt in een ruimtelijke constructie: de auditieve stimuli worden tastbaar en vormen een reis doorheen een organisch geluidsveld.

De kiem van dit project komt voort uit reflecties die in een voorbereidende fase door Octavi Rumbau en Albert Quesada werden ontwikkeld. Rumbau en Quesada werken in schijnbaar heel verschillende disciplines, die bij nader inzien meer elementen delen dan de artiesten hadden vermoed. Rumbau werkt binnen de akoestische verbeeldingswereld van muziekinstrumenten en elektronica, Quesada in de wereld van beweging, luisteren en actie.

In Time Emotion worden verschillende manieren onderzocht om de tijd te verruimen en te doen krimpen, door gebruik te maken van herhaling, geheugen, herinnering of het moment op zich. Als we tijd zien als chronometrisch, wordt de voorstelling een reis van een uur lang, maar vervolgens wordt het ook een reis van relatieve duur die voor elke toeschouwer anders is. Het wordt een immersie van muziek in de wereld van de dans, een discipline die de parameter van ’tijd’ op een primaire en organische manier integreert. Tegelijk wordt het een inbreken van de dans in de wereld van de muzikale compositie.


Spaanse premičre:
september 2017 - L’Auditori de Barcelona

Dansgezelschap ACME bestaat uit Albert Quesada, Federica Porello, Zoltán Vakulya, Mireia de Querol en Marcus Baldemar. De groep creëerde en danste de afgelopen jaren doorheen heel Europa. In hun laatste quintet, Wagner & Ligeti, gidsen de dansers het publiek doorheen een exploratie van twee muziekstukken: de ouverture van Wagners Tannhäuser en György Ligeti’s Lontano. Een van de meest ontwikkelde elementen in het werk van ACME is snelheid, in haar verschillende kwaliteiten. Het naast elkaar bestaan van verschillende temporaliteiten is een startpunt om vraagstukken te bestuderen rond ‘idioritme’: beweging die voorafgaat aan ritme. Het gebruik van slowmotion in Slow Sports, de onregelmatige loops in Wagner & Ligeti en de opeenstapeling van ritmische kwaliteiten in de flamencomuziek van OneTwoThreeOneTwo zijn cruciaal geweest voor een specifieke ontwikkeling van het begrip snelheid, met als doel de perceptie van de toeschouwer te veranderen.

Octavi Rumbau (Barcelona, 1980) focust in zijn werk op de zoektocht naar nieuwe ‘sound spaces’ waarin elektronische en instrumentale muziek interageren en naar de kneedbaarheid van muzikale tijd. Hij begon zijn studies bij Enric Palomar, Yoshihisa Taďra en Agustin Charles. Daarna verhuisde hij naar Parijs om compositie te studeren aan het Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris (CNSMDP) bij Frédéric Durieux. Later volgde hij ook les bij IRCAM. Hij kreeg opdrachten van Auditori de Barcelona, Barcelona Orchestra, Fundació Tŕpies, ME_MMIX, CrossingLines Ensemble, Bcn216, Festival d’Ňpera de Butxaca, UMS'n JIP/Festival Mixtur, Rémi Durupt, Miguel-Ángel Lorente enz. Hij werkte onder meer samen met Ensemble Multilatérale, Taller Sonoro, Ensemble Links, Funktion, Lorraine Orchestra, Balearic Orchestra, Alberto Menchén, Laurent Durupt, Jan Gerdes en Philippe Spiesser. Voor zijn composities ontving hij meerdere prijzen, waaronder de Frederic Mompou Composition Prize in 2005, de eerste Dolors Calvet i Prat Composition Prize in 2008, de award van het Colegio de Espańa en het Instituto de las Artes Escénicas y de la Música (INAEM) in 2012, de steun voor jonge componisten van de Fundació Phonos van de Universitat Pompeu i Fabra in 2012 en de Eerste Prijs bij de Berliner Opernpreis in 2013.

idee: Dance Company ACME (Albert Quesada, Federica Porello, and Zoltán Vakulya) & Octavi Rumbau – muziekcompositie: Octavi Rumbau – dans en choreografie: Dance Company ACME – muzikanten: Ensemble Funktion & Rémi Durupt – artistiek advies: Jordi Alomar – productie: ACME vzw en L’Auditori de Barcelona / Sampler Sčries – productionele steun: wpZimmer, TAKT/Provinciaal Domein Dommelhof, Kunstencentrum BUDA, STUK, El Graner

 

Residenties
wpZimmer nodigt met vaste regelmaat artiesten uit voor een residentie van een of twee weken. Zij kunnen logeren in ons appartement en werken in de studio of het atelier.

WP ZiMMER
Gasstraat 90
2060 Antwerpen
T +32 (0)3 225 10 66
F +32 (0)3 225 21 35
info(AT)wpzimmer.be