EN / NL
 

 

Cecilia Lisa Eliceche 

Cecilia Lisa Eliceche (1986, ArgentiniŽ) volgde ballet en hedendaagse dans aan het conservatorium van Bahia Blanca. In 2004 verhuisde ze naar Madrid en studeerde ze bij Victor Ullate. Twee jaar later schreef ze zich in aan P.A.R.T.S. in Brussel, waar ze afstudeerde in 2010. Tijdens haar jaren aan P.A.R.T.S. trok ze als uitwisselingsstudent naar het New Yorkse Movement Research en kreeg zo de kans mee te werken aan de voorstelling CPAU Get ready! van DD Dorvillier.

Eliceche is gepassioneerd door het eindeloze potentieel van het lichaam en van beweging. In haar werk gebruikt ze de geschiedenis en codes van de dans om begrippen te herdenken als 'democratie', 'gemeenschap' en 'het politieke':

"Ik benader het strenge, geometrische materiaal van de klassieke compositie en training op een kannibalistische, erotische manier. Ik zie mezelf als een feministisch, queer, postkoloniaal subject dat inspiratie vind bij Steve Paxton, de cumbia van Pablo Lescano, Trisha Brown, Merce Cunningham, tango, Balanchine, Zuid-Amerikaanse folklore, Anne Teresa De Keersmaeker, tropische muziek, de natuur, mijn fantasieŽn over Lygia Clark en de Tropicalia Movement, inheemse Zuid-Amerikaanse kunst, de Romantische Balletten, social dance, heksen... Je zou mijn werk kunnen zien als een persoonlijke, 'creoolse' bastaardmix van al deze bronnen."

Centraal in haar werk staat aanraking en wat die kan teweegbrengen. Zo zijn The Non-Massage Dance (2014) en de Touching Sessions rituelen waarin ze haar kunde op het vlak van beweging en dans verfijnt in een hechte, soms fysieke relatie met haar publiek.

In 2011 creŽerde ze Cow's Theory, een dansvoorstelling voor drie performers die slechts ťťn regel volgen: steeds met elkaar in contact blijven. Het won de tweede prijs in de Prix Jardin d'Europe 'omwille van zijn intens fysiek onderzoek van opbouwdynamieken en sociale relaties'. In 2014 volgde de groepschoreografie Unison. Daarin vertrekt ze vanuit de klassieke dansvorm van het unisono (het gelijktijdig uitvoeren van dezelfde beweging) om na te denken over noties als 'samenzijn' en 'het politieke' vanuit een persoonlijke, feministische invalshoek.

Sinds 2012 werkt Eliceche aan een doorlopende serie Dance Concerts en Dance Offerings, waarin ze een choreografisch of politiek thema uitdiept. In 2013 creŽerde ze in opdracht Candle Solo with 2 Pianos en in 2014 The Non-Massage Bastardise Cumbia Performance.

Naast haar werk als choreografe, is Eliceche actief als freelance danser en als assistent van balletmeester Janet Panetta. Ze danste in het werk van onder meer Eleanor Bauer, Heather Kravas, Claire Croizť, Etienne Guilloteau en DD Dorvillier. Op dit moment volgt ze de Master of Choreography aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Ze is een actief lid van State of the Arts.

 

Cecilia Lisa Eliceche


Creaties

Contact wpZimmer

WP ZiMMER
Gasstraat 90
2060 Antwerpen
T +32 (0)3 225 10 66
F +32 (0)3 225 21 35
info(AT)wpzimmer.be