EN / NL
 

 

Gosie Vervloessem 

Gosie Vervloessem (1973) woont en werkt in Brussel. Ze studeerde pedagogische wetenschappen aan de KULeuven en behaalde daarna een master in de audiovisuele kunsten aan Sint Lukas Brussel. Sinds 2013 volgt ze de Advanced Performance and Scenography Study aan a.pass.

Tijdens haar opleiding aan Sint Lukas maakte Vervloessem het boek Where does one begin to draw the world? Daarin verkende ze via het onderwerp cartografie voor het eerst de wereld van ordenings- en classificatiesystemen. 'Om iets te kunnen classificeren,' stelde Luke Howard, 'moet je in de eerste plaats weten hoe het is ontstaan.' Het is een uitspraak die aan de basis ligt van Vervloessems vele experimenten en performances, waarvan de eerste prikkelende titels meekregen als How to make your own clouds (2004), How the west was won (2005), How to make your own Dead Sea (2005) en The Volcano Project (2007). Maken betekende van bij aanvang voor Vervloessem: koken, bricoleren, experimenteren.

In diezelfde periode werkte Vervloessem ook mee aan het werk van anderen. Zo was ze als performer te zien in Best Of (2004), Showdance (2004) en Musical (2006) van Alexandra Bachzetsis, en werkte ze samen met Irma Firma aan de workshops Eetbaar Brussel en Eetbaar Amsterdam (2005-2006).

Samen met Einat Tuchman creŽerde ze in 2009 MaÔzena en vier jaar later Neo-MaÔzena. Deze voorstelling gaf het startsein voor de organisatie van een symposium en de oprichting van State of the Arts, een open platform van kunstenaars dat ijvert voor een verscheidenheid aan kunstpraktijken en voor een duurzame ondersteuning van artistieke biotopen.

In 2010 begon Vervloessem te werken onder de noemer Domestic Science Club. Daarmee toert ze alleen of samen met anderen en werkt ze lezingen, performances, workshops, recepten en installaties uit. Ze experimenteert steevast met de wetten van de fysica voor huishoudelijk gebruik, het is het basisrecept van alle presentaties. 'Alles lijkt zo logisch, maar wat is de logica achter de dingen?' Vervloessem observeert en bevraagt natuurlijke fenomenen, om hun onderliggende werking te begrijpen en om ze uiteindelijk op miniatuurschaal te reconstrueren. Enkele van de projecten zijn Recipes for Disaster: The Market Stand (2012) en The Motherland (2012). Voor Big Fat Failed Beginnings (2013) werkt ze samen met Naomi Kerkhove en Wendy Van Wynsberghe.

In 2014 verschoof de focus in het werk van Vervloessem naar eten en verteren, digestie en indigestie. Het resulteerde in de lecture-performance The Post Pasteurian World, over fermentatie, bacteriŽn, trage processen en onzichtbare vijanden en medestanders, en Kiek in de KŲk, een lezing-demonstratie over koken en controle in de keuken.

In 2015 creŽerde ze Recipes for Disaster: The Magazine & Tupperware Party. Centraal daarbij staat opnieuw de vraag naar classificatie. Kan alles worden geclassificeerd? Hoe zouden we ons verhouden tot een niet-classificeerbare wereld, een wereld die chaotisch, onhygiŽnisch en rommelig is?

In oktober en november 2016 was beeldend werk van Gosie Vervloessem te zien op de expo In praise of waves in WorkSpaceBrussels.

WP ZiMMER
Gasstraat 90
2060 Antwerpen
T +32 (0)3 225 10 66
F +32 (0)3 225 21 35
info(AT)wpzimmer.be